İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, AB'deki mevkidaşlarıyla Lüksemburg'da Avrupa Komisyonu hakkında "Şu anda petrolün bir sonraki yaptırım paketinin bir parçası olmasını sağlamak için çalışıyorlar." dedi.
İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney bugün yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun olası bir sonraki yaptırım paketinin parçası olarak Rusya'ya petrol ambargosunun ayrıntıları üzerinde çalıştığını , ancak hiçbir şeye karar verilmediğini söyledi.
İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, AB'deki mevkidaşlarıyla Lüksemburg'a bir toplantı için geldiğinde Avrupa Komisyonu hakkında "Şu anda petrolün bir sonraki yaptırım paketinin bir parçası olmasını sağlamak için çalışıyorlar." dedi.
Coveney, " Avrupa Birliği , Rusya'dan petrol ithal etmek için yüz milyonlarca avro harcıyor, bu da bu savaşın finansmanına kesinlikle katkıda bulunuyor. Bu finansmanı kesmemiz gerekiyor... bu ne kadar erken olursa o kadar iyi." ifadelerini kullandı.
Hollandalı ve Litvanyalı mevkidaşları ayrıca, AB'nin ham petrol ithalatının yaklaşık dörtte birini oluşturan Rus petrolünü, Rusya'ya Ukrayna şehirlerinin bombardımanını durdurması için baskı yapmanın bir yolu olarak hedef almanın yollarını aramaya açık olduklarını söylediler .
Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, AB petrol ambargosunun "er ya da geç" gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen AB dış politika şefi Josep Borrell'in de yinelediği gibi, "Enerji de dahil olmak üzere diğer tüm (yaptırımlara) bakıyoruz" dedi.
Avrupa Parlamentosu geçen hafta kararı bağlayıcı olmasa da bir ambargo için oy kullandı.
Ukrayna'nın , Moskova'nın 24 Şubat işgalinden bu yana Rus askerleri tarafından anlamsız sivil cinayetleri olduğunu söylediği şeylerle galip gelen blok, geçen hafta Rusya'ya Rusya'ya kömür ithalatına son verilmesi de dahil olmak üzere beşinci bir yaptırım turunu onayladı.
Rusya , güney komşusunu askerden arındırmak ve "azınlıktan arındırmak" için "özel bir operasyon" olarak adlandırdığı eylemde sivilleri hedef almayı reddetti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 5 Nisan'da yaptığı açıklamada, kısmen AB hükümetlerinin tekliflerine dayanan petrol ithalatı da dahil olmak üzere ek yaptırımlar düşündüğünü söyledi. AB diplomatlarına göre bu fikirler arasında Rus petrolüne gümrük vergileri veya bazı petrol ürünlerine yasak getirilmesi yer alıyor.
Herhangi bir petrol ambargosu , hem böyle bir hareketin kapsamının teknik ayrıntılarına hem de aşamalı zamanına ve AB'nin 27 üye devletinin desteğine dayanır. Enerji bağımlılığı, Bulgaristan gibi ülkeler neredeyse tamamen Rusya petrolüne bağımlı olmakla birlikte, blok genelinde büyük farklılıklar göstermektedir. Macaristan, petrol ambargosunu destekleyemeyeceğini söyledi.
Almanya'nın AB'nin en büyük ekonomisi olarak konumu çok önemli olacak. Lüksemburg'a gelen Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'dan "fosil yakıtların tamamen kaldırılmasına yönelik eşgüdümlü bir plan" çağrısında bulunmasına karşın, AB diplomatları Berlin'in acil bir ambargoyu aktif olarak desteklemediğini söylediler.
ABD ve İngiltere, Moskova için önemli bir gelir kaynağını kesmeyi umarak Rus petrolünü yasakladı. Karar, Avrupa ekonomisi için bağımlılığı nedeniyle daha zor ve zaten yüksek olan enerji fiyatlarını yükseltebilir.
Bu haber Reuters'dan alınmıştır. Habere ulaşmak için tıklayınız.