TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak geriye dönük tescil hakkı ve ihya bekleyen Bağ-Kur mağdurları yasa kapsamına dahil edilmedi.
Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen Bağ-Kur mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.
Bağ-Kur ihya mağdurları maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. Belirli bir yaşın üstünde olmaları nedeniyle çalışmakta zorlanan ve uzun yıllar süren çalışma hayatlarının ardından en temel hakları olan emeklilik hakkına kavuşmak isteyen Bağ-Kur'lular yaşadıkları bu durumu adaletsizlik olarak nitelendiriyor.
İhya isteyen Bağ-Kur mağdurlarının yaşadığı sıkıntılar günden güne artıyor. Emeklilikte adil bir sistem olmasını isteyen Bağ-Kur mağdurları yapılan bu ayrımcılığa karşı çıkarken emekli olmak için çok daha uzun süre bekleyecek olmalarına da tepki gösteriyor. Prim ve yaş şartını yerine getiren Bağ-Kur mağdurları aynı şartları yerine getirdikleri kişilerin aksine ihya sorunu nedeniyle emekli olamıyor.
Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan Bağ-Kur ihya mağdurları emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını, haksızlıkların giderilmesini istiyor. Geçtiğimiz günlerde ikinci torba yasanın Meclis'e sunulmasıyla umutlanan Bağ-Kur ihya mağdurları yetkililerden olumlu bir açıklama bekliyor.
Yaşadığı mağduriyeti İşçi Haber'e anlatan Ö.E., şu açıklamalarda bulundu:
Bağkur ihya yapılandırma cari dönemden ödenmelidir. İhya borcum 59.982TL. 2022de 375.000TL tahakkuk edildi. Şuan ihya başvurum 576.802TL. 2024'de 800-1milyon TL olacaktır. Güncel Fiyattan Olması bizi borç batağına düşürür. Bağkur primimi cari dönemden ödemek istiyorum. Siyasilerin vicdanına sunuyorum.
Bağ-Kur mağdurları emekliliklerinin önünde bulunan engelleri ve taleplerini şu sözlerle açıklıyor:
1999 yılı öncesi Bağkur'lular olarak EYT yasasında ayrıştırıldık. 22.08.1999 yılında çıkan yasa ile emeklilik için yaş sınırı konulmuştu. Bizler de yaşımızı doldurmayı beklerken EYT yasası gündeme geldi. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin’in konuyla ilgili prim adaletsizliğinin çözüleceği sözleri sabittir. Fakat Bağkurlular EYT yasasında eşit şartlarda emekli olamadı. Verilen sözler gerçekleşmedi.
2006 yılında 5502 no’lu yasa ile kurumların birleşmesi, 2008 yılında 5510 no'lu yasa ile SGK statülerinin birleşme sürecinde Topluma söylenen ve beklenti oluşturan norm birliği sağlanamadı.
EYT’li Bağkurlular olarak 1999 öncesi SSK ile aynı prim gün sayısında emeklilik hakkımızı haklı olarak talep ediyoruz. 4a 4b ayrımı Anayasa eşitlik ilkesine de aykırıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 7200 gün sözü EYT’li Bağkurlular için adil değildir.
Tüm zamanlarda tam eşitlik bağlamında ilk işe giriş tarihimize göre 5000-5975 prim günü düzenlemesi için gereğinin yapılması elzemdir. Bağ-Kur'un sorunu saymakla bitmiyor ancak kısaca özetleyecek olursak; Bağkur prim eşitsizliği yaşayan bir esnaf yanındaki elemanlardan çok daha zor şartlar altında çalışmasına rağmen,çalışanı 5000 gün prim ile emekli oluyor, iş veren ise 9000 gün ile.
Bağ-Kur'a objektif bakmak gerekirse, orada patron gözü ile bakılan esnaf bir küçük işletme sahibi. Holding sahibi veya fabrikatör değil. Öyle büyük meblağlar kazanmıyor. Geçmişinde esnaflık yapıp Bağ-Kur'lu olan bir kişi sonrasında dükkanını kapatıp SSK'lı olarak çalışmaya başlayınca 1261 gün dayatması ile karşı karşıya kalıyor. Şuan 4A SİGORTALILAR için 1261 gün şartını lehimize düzenlemesini istiyoruz. Tarım Bağ-Kur mecbur edilmiş Serbest Meslek Erbapları ve Çiftçiler de aynı mağduriyeti fazlasıyla yaşamaktadır.
Bizler hizmet sektöründeki küçük esnaflar ve ülkemizin tarım yükünü sırtlayan çiftçiler olarak hakkımızla çalışıp helalinden kazanmak için mücadele eden, bu ülkeye vergilerini aksatmadan ödeyen kişileriz. Esnaflar ve çiftçiler olarak ülkenin kolonuyuz ancak hakkımızı alamaz isek bu kolonlar daha fazla dayanamaz bu da ülkemizde hizmet ve tarım sektörünün ağır hasar almasına sebebiyet verir. Yaklaşık üç buçuk milyon olan Bağ-Kur’lu olarak hakkımız olanı istiyoruz.
Mağduriyetimizin giderilmemesi doğrultusunda bu büyük kitlenin güven kaybı yaşayacağı da aşikardır. Bizler yıllardır bu ülkeye hizmet edip devletimize karşı yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Şimdi de hakkımız olanı devletimizden talep ediyoruz. 1999 öncesi kısmi emeklilik kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaş 5400 gündü.
EYT yasası çıkarken “Kısmi Emeklilik” bekleyenler mağdur olmuştur. İhya yapılandırması geçmiş dönemlerin aksine reel rakamlar üzerinden olduğu için astronomik rakamlar çıkıyor. Avantajlı ihya yapılandırması gereklidir. Sizlerden beklentimiz de esnafın haksız yere yaşadığı Prim Eşitliği, İhya ve Tescil konularını çözüme kavuşturmanızdır.
-Adaletli Olan-
- 5000-5975 prim günü ile emeklilik,
- Tescil sorunun çözülmesi
- Avantajlı ihya yapılandırmasından yararlanılabilmesidir.