Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Şehitkamil Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Üretim Sürecine Katılım Programı" kapsamında "Yeni Bir İstihdam Modeli"nin tanıtım toplantısına katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili tartışmalara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bilgin, "Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden. Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum." dedi.
Türkiye'nin üretim gücünün daha da gelişmesi gerektiğini ifade eden Bilgin, "Türkiye'nin son 20-25 yılda demokratikleşme sürecinde kazandığımız mesafeleri burada anlatacak değilim çünkü buradaki katılımcılar bunu bizzat yaşayarak tecrübe ettiler. Şimdi önümüzde bu süreci daha ileriye taşımak gerekiyor. Daha güçlü bir Türkiye, daha çok üreten bir Türkiye ve kalkınmasıyla demokratikleşmesini birlikte ivmelendirerek yürüyen bir Türkiye. Bunu başarabilecek bir güce sahibiz. Bu güç bizim insan kaynağımızda, tarihsel birikimimizde, kimliğimizin bilinçaltında, zihin dünyamızda var." diye konuştu.
"ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARINI ANLAMLI BULMUYORUM"
Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa asgari ücreti yüzde 50'nin üzerinde artırdıklarını hatırlatan Bilgin, "Arkasından da enflasyon farkını, kamu çalışanlarına aktardık. Türkiye sosyal devlet olmanın gereğini her alanda yerine getirdi. Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden. Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum. Çünkü tarihsel olarak asgari ücrette yaptığımız artış çok önemlidir. Bu üretim sürecinde işçi ve işverenin birlikte sorumluluk almasının da, aldığının da bir gereğini ortaya koymaktadır. Yani işveren de asgari ücretin dışında diğer ücret türlerini de kendiliğinden kademelendirmiştir. Daha üst ücret alanları da asgari ücret düzeyinde yeniden düzenlemiştir." diye konuştu.
Dünyada enflasyon, üretim ve tedarik zincirlerinde sorunlar yaşandığını anımsatan Bilgin, "Unutmayalım Türkiye'nin bugün karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunların büyük çoğunluğu, dünyada meydana gelen negatif olayların, pandeminin getirdiği maliyetlerin bize yansımasıdır." dedi.