Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun düşüş sürecine girildiğini ve 2023 yılını daha düşük bir enflasyon oranıyla kapatmayı hedeflediklerini belirten Bakan Şimşek, 2025 yılı için de güçlü bir dezenflasyon planı oluşturduklarını ifade etti. Şimşek, enflasyonu düşürmek için para politikası, bütçe disiplini ve yapısal reformlarla birlikte çok yönlü bir strateji izleyeceklerini vurguladı.
Enflasyon Düşüyor, 2025'te Hedef Yüzde 25'in Altı
2023 yılını enflasyon oranı açısından daha iyi bir noktada kapatmayı beklediklerini söyleyen Bakan Şimşek, "2022 yılında enflasyon yüzde 64 civarındayken, 2023’te yüzde 65 civarına geldi ve 2023 yılı sonunu yüzde 44-45 aralığında kapatmayı hedefliyoruz" dedi. 2025 yılında ise enflasyonun yüzde 25'in altına düşürülmesi için gerekli adımların atılacağına dikkat çekti.
Bakan Şimşek, enflasyonu düşürme hedefinin yalnızca para politikasına dayanmadığını, aynı zamanda bütçe açığının da önemli bir rol oynadığını belirtti. 2025 yılı için bütçe açığını yüzde 3 civarına çekmeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, enerji fiyatlarında yapılacak düzenlemelerin de enflasyon üzerindeki olumlu etkisini sürdüreceğini vurguladı.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında da gündeme gelen arz yönlü reformlarla ilgili Bakan Şimşek, gıda arzını artırmanın ve sosyal konut üretimini hızlandırmanın büyük önem taşıdığını dile getirdi. Tarım sektöründe sulama, gıda lojistiği ve gıda ihtisas bölgelerinin kurulmasına destek verileceğini söyleyen Şimşek, sosyal konut arzının artırılmasının kiraların kontrol altına alınmasında önemli bir etken olacağını belirtti. Ayrıca, enerji alanında yapılan dönüşüm çalışmalarının cari açık üzerindeki olumlu etkilerinin enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacağını ifade etti.
Rekabetin Gücü: Sektörel Tekelleşmeye İzin Yok
Bakan Şimşek, ekonomi politikalarının temel ilkelerinden birinin de rekabetin teşvik edilmesi olduğunu vurguladı. "Rekabetin olduğu ortamda verimlilik vardır, inovasyon vardır" diyen Bakan, sektörel ya da ürün bazında tekelleşmeye izin vermediklerini belirtti. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve kamu alımlarına yönelik reformların da dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını söyledi.
Bakan Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. KKM'deki çıkış sürecinin piyasaları bozmadan devam edeceğini belirten Bakan Şimşek, şu ana kadar süreçle ilgili yapılan düzenlemelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, tüzel kişilerin KKM’den çıkışı hızlandırılacak, bireysel mevduat sahiplerine de yönelik ek düzenlemeler yapılacak.
Enflasyonla mücadelede yapılan çalışmaların, finansmana erişimin tüm kesimler için daha da kolaylaşmasını sağlayacağını söyleyen Şimşek, özellikle tarım, ihracat ve esnaf kredileri konusunda ciddi faiz sübvansiyonlarının devam edeceğini belirtti. Yatırımcılar için de faiz desteği sağlanacağını ifade eden Bakan Şimşek, ancak tüketici kredilerinin sübvanse edilmeyeceğini de sözlerine ekledi.