"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Ekonomi Bakan Yumaklı, hileli gıdalara ilişkin yeni sistemi açıkladı! İşte detaylar...

Bakan Yumaklı, hileli gıdalara ilişkin yeni sistemi açıkladı! İşte detaylar...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit, tağşiş ve hileli gıdalar ile ilgili, sistemin hangi internet sitesi üzerinden ve ne zaman erişime açılacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit, tağşiş ve hileli gıdalar ile ilgili, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" internet sitesinde yer alacak. Sistemi yarın saat 09.00 itibarıyla kullanıma açacağız." açıklamasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen "Güvenilir Gıdada Yeni Dönem" basın toplantısında, gıda güvenilirliği konusunda son bir yılda yapılan yenilikleri ve yeni başlatılan Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi'ni tanıttı. Yumaklı, Türkiye'nin gıda güvenliği için uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını vurguladı.

SAĞLIKLI GIDA İÇİN TEMEL İLKELER

Yumaklı, sağlıklı gıdaların ulaşabilmesi için bitki ve hayvan sağlığının önemine değinerek, insan, hayvan ve çevre sağlığını tehdit eden bazı bitki koruma ürünlerini yasakladıklarını ifade etti. Ayrıca, kimyasal mücadeleye alternatif olarak Biyolojik Mücadele Desteği'ni yüzde 100 artırdıklarını belirtti.

HAYVANSAL ÜRETİMDE İYİLEŞTİRMELER

Hayvansal üretimde şap aşılamasını artırarak vaka sayısını yüzde 79 oranında azalttıklarını kaydeden Yumaklı, veteriner denetim istasyonları açtıklarını ve kesimhanelere kamera kurulumunu zorunlu hale getirmek için çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.

GIDA TEBLİĞLERİNDE YENİLİKLER

Bakan Yumaklı, tüketiciyi yanıltmayı önlemek ve geleneksel ürünleri korumak amacıyla bazı gıdalarda katkı maddelerini yasakladıklarını belirtti. Nar ekşisi ve limon suyu izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladıklarını, bal tebliğini güncelleyerek arı ürünleri için güvenilirlik kriterlerini belirlediklerini ifade etti.

DENETİM VE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

Yumaklı, gıda işletmelerinin hijyen ve etiket bilgileri gibi gerekliliklerinin kontrolünü yaptıklarını belirterek, yıllık 1,3 milyon resmi kontrol gerçekleştirdiklerini ve bu yıl 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit ettiklerini açıkladı. Ayrıca, uygunsuzluk durumunda gerekli yaptırımları uyguladıklarını vurguladı.

ANLIK DUYURU SİSTEMİ İLE ŞEFFAFLIK

Yeni Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi ile taklit ve hileli gıdalar hakkında bilgiler, anlık olarak kamuoyuyla paylaşılacak. Yumaklı, tüketicilerin bu sisteme erişerek, sağlıklarını tehdit eden gıdalar ve taklit ürünler hakkında hızlı bilgi alabileceklerini söyledi.

GELECEK HEDEFLERİ

Bakan Yumaklı, sistemin yarın saat 09.00 itibarıyla açılacağını belirtti. Tüketicilere bu uygulamaya ilgi göstermeleri çağrısında bulunarak, marka güveninin oluşması için işletmelere de kendi süreçlerini gözden geçirme önerisinde bulundu.

TWİTTER HESABINDAN DUYURDU

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *