"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5763 %0.26
36,2143 %-0.06
3.400.911 %1.141
2.987,50 0,86
Ara
İşçi Haber Ekonomi Bedelli askerlikte 28 gün şartı büyük tepki çekiyor!

Bedelli askerlikte 28 gün şartı büyük tepki çekiyor!

Bedelli askerlik uygulamasında gençlerin maddi ve manevi sıkıntı yaşamasına neden olan 28 gün şartı büyük tepki çekiyor.

2018 yılında Meclis’te hazırlanan torba yasada 25 gün olması beklenen bedelli askerliğin 28 gün olarak yasaya gireceği bildirildi. Yüz binlerce kişinin yararlanması beklenen bedelli askerlik yasasındaki 28 gün detayı yasadan yararlanmak isteyen birçok kişiyi isyan ettirdi.

2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başlayan bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı, cezalar, yeni başvuru hakkı olmaması ve yüksek ücret gibi birçok madde uygulamadan yararlanmak isteyen gençlerin mağdur olmalarına neden oluyor.

Hem 122 bin 351 TL ödeyen hem de 28 gün boyunca işlerinden ayrılmak zorunda kalan gençler 28 gün kışla şartının haksızlık olduğunu belirtiyor. Halihazırda ücretin fazla olması, cezalar bedelli askerlik yapmak isteyen gençlerin tepkisini çekerken 28 gün şartıyla birlikte tepkiler çığ gibi büyüdü. 

Bedelli askerlik uygulamasında en çok tartışmalara yol açan konu da 28 gün kışla şartı olması oldu. Mevcut ücretleri fazla bulan yüz binlerce bedelli askerlik adayı, ödedikleri ücretin yanı sıra 28 gün boyunca kışla zorunluluğuna da tepki gösteriyor.

Günümüz ekonomik şartlarında geçim sıkıntısı birçok insanı esir almışken zorunluluktan ya da tercihen bedelli askerliğe başvuran birçok aday mevcut işlerini kaybetme ve maddi sıkıntıya düşme ihtimalleriye karşı karşıya kalıyor. 

Bedelli askerlik uygulamasında 28 kışla şartı olmasının uygulamadan yararlanmak isteyen gençleri mağdur ederken geçindirmek zorunda oldukları ailelerini de zor durumda bırakıyor. 28 gün zorunluluk nedeniyle işlerinden ayrılmak durumunda kalan gençler, bedelli askerlik dönüşünde askerlik vazifelerini yerine getirmiş olsa da uzun süre işsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.

Bedelli askerlik uygulamasında 28 gün kışla şartı büyük tepki çekerken, gençler uygulamanın kaldırılmasını ya da daha verimli bir şekilde geçirilmesini talep ediyor. Ülkemizin son zamanlarda yaşadığı doğal afetlerde AFAD eğitimin önemi bir kez daha gözler önüne serilmişken, bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen gençler en azından AFAD eğitimi verilmesini talep ediyor.

Kışlada geçirmek zorunda oldukları 28 gün boyunca işlerini kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kalan gençler, bakmak zorunda olduğu aileleriyle de geçim sıkıntısı yaşıyor. 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde 122 bin 351 Lira olan bedelli askerlik ücreti mevcut ekonomik şartlarda birçok genci zor durumda bırakırken uygulamada yer alan 28 gün kışla şartı yeni mağduriyetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Yetkiler konuya ilişkin bir açıklama yapmazken bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen yüz binlerce genç bir düzenleme yapılmasını beklerken 28 gün şartının büyük mağduriyete yol açtığını belirtiyor. Hem ücretini ödeyip hem de 28 gün boyunca çalışma hayatlarından uzak bırakılan gençler 28 gün kışla şartının birçok haksızlığa ve mağduriyete yol açtığını, bedelli askerlik uygulamasının anlamını yitirdiğini belirtiyorlar. 

Gurbetçilere zorunluluk yok!

Bedelli askerliğe başvuran binlerce gurbetçi 28 gün kışla şartına dahil olmadan uygulamadan yararlanırken Türkiye'de ikamet eden vatandaşların zorunlu olarak kışlada eğitim alması uygulamada adaletsizlik olduğuna dair tepkilere yol açtı.

Türkiye'de yaşayan yüz binlerce vatandaş bedelli askerlikte 28 gün şartı nedeniyle mağdur edilirken özel sektörde çalışanlar işlerini kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kalıyor. 

Yaşanan bu eşitsizliğin ve bedelli askerlik maddeleri nedeniyle ortaya çıkan birçok olumsuzluğun ortadan kaldırılması için yetkililere seslenmeye devam eden bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı mağdurları çözüm bekliyor. 

Gençler bedelli askerlik düzenlemesinden ne talep ediyor?

Gençler bedelli askerlik düzenlemesinden ne talep ediyor?

  1. 28 Günlük Temel Eğitim Yerine Arama-Kurtarma AFAD Eğitimi: Ülkemize mali bir külfet oluşturan ve işletme sahibi, çalışan ve evli olan gençlerin ortak talebi, 28 günlük temel askerlik eğitimi yerine ikamet edilen illerde yatılı olmayan sertifikalı arama-kurtarma (AFAD Eğitimi) alarak olağanüstü afet durumlarında AFAD ekiplerine destek olabilmektir. Hem ülkemizin mali yükünü azaltacak hem de gençlerin afetlere destek vermesine olanak sağlayacak bu uygulamanın hayata geçirilmesini istiyoruz.

  2. Fiyatın Düşürülmesi: 6 ayda bir zam gelen bedelli askerlik ücretinin daha geniş bir kesime hitap etmesi için düşürülmesini talep ediyoruz. Şu anki bedelli askerlik ücretine yetişmek zor, bu nedenle daha uygun bir fiyatlandırma ile gençlerin bedelliye başvurabilmesini sağlayacak adımlar atılmasını bekliyoruz.

  3. Cezaların Bir Defaya Mahsus Affedilmesi: Tecil yaşının 29’dan 22’ye çekilmesiyle birçok genç kaçak durumuna düştü ve cezalarla karşı karşıya kaldı. Bu sebeple, gençlere verilen cezaların bir defaya mahsus affedilmesini talep ediyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *