Türkiye tarihinin en önemli enerji projelerinden Karadeniz gazının sisteme bağlanması çalışmaları sona erdi. Filyos Gaz İşleme Tesisi "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" dün gerçekleştirildi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) yürüttüğü Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi çerçevesinde, 2020-2022 döneminde Karadeniz’de keşfedilen toplam 710 milyar metreküplük dev doğal gaz rezervinin şebekeye verilmesi çalışmalarında sona gelindi.
Karada 8 bin, denizde 2 binden fazla personelin çalıştığı projede ilk fazda üretilen doğal gaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" ile karaya ulaştırıldı.
Doğal gazın çıkarılması süreci fazlar halinde ilerleyecek. İlk fazda üretilen gazın mayısın ilk yarısında hanelere verilmesi hedefleniyor. Günlük gaz üretimi Faz-1'de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2'de 40 milyon metreküpe, Faz-3'te ise 60 milyon metreküpe ulaşacak.
ERDOĞAN'DAN BERAT ALBAYRAK'A TEŞEKKÜR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos Türkiye Petrolleri Limanı’nda Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni'nde yaptığı açıklamada dönemin Enerji ve Tabii ve Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a teşekkür ederek şunları söyledi:
Bu projede boruların döşenmesinden, tesislerin inşasına kadar tüm aşamalarında önceki dönem Enerji Bakanı Berat Bey, daha sonra Fatih Bey'in Türkiye Petrolleri yönetim kuruluna şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Kendi doğal gazımızı kullanacak vatandaşlarımından bunun keyfini hayır duaları ile çıkarmalarını diliyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından doğal gaz üretimi sürecinin başında Enerji Bakanı olan Berat Albayrak'ın açıklamaları bir kez daha gündem oldu.
Albayrak, doğal gaz rezervi hakkında, ''Burada ifade edilen bilgiler ışığındaki keşif ve burada ortaya çıkan 83 milyonun. Ülkemizin dört bir yanındaki Hakkari'den Edirne'ye Artvin'den Muğla'ya Trabzon'dan Hatay'a 83 milyon vatandaşımızın herbirinin övünçle gururla büyük bir sevinç yaşayacağı büyük bir adım atılıyor. Açıkcası işin ekonomik boyutu itibariyle bugün burada gemideki arkadaşlarla da teknik süreci değerlendirdikten sonra çok net ben şunu ifade edebilirim ki hakikaten buradaki mevcut keşif ve potansiyelle birlikte inşallah ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldırdığımız. Çünkü yılda son on yılın ortamalası ortalama 40 milyar dolarlık enerji ithalatı yapan bir ülke Türkiye. Bugün buradaki bu potansiyel ile birlikte inşallah gündemimizden cari açığı değil cari fazlayı konuşacağımız, döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir dönemin de inşallah başladığını, yeni bir sürece girdiğimizi de ben şu son saat içerisindeki bilgilendirmelerde elhamdülillah görmüş oldum. Ve Allah'ın izniyle Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. Artık ne doğu ne batı, yeni eksen Türkiye söyleminde yeni bir sürece inşallah gidiyoruz'' demişti.