Açılış itibarıyla BIST 100 endeksi, önceki kapanışa kıyasla 24,08 puan artışla yüzde 0,25 yükselerek 9.795,24 puana ulaştı.
Bankacılık endeksi yüzde 0,24, holding endeksi ise yüzde 0,16 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla yükselişi yüzde 0,64 ile turizm sektörü elde ederken, inşaat sektörü yüzde 0,38 ile en çok değer kaybeden sektör oldu.
Geçtiğimiz cuma günü Borsa İstanbul’da düşüş eğilimi hakimdi ve BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,67 kayıpla 9.771,16 puandan kapatmıştı.
TÜRKİYE VE DÜNYADA EKONOMİK GELİŞMELER
Analistlere göre, küresel piyasalarda ABD'de açıklanan veriler, ekonomik durgunluk endişelerini artırarak negatif bir seyir oluşturdu. Bu hafta ise yatırımcıların gözü, ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrilmiş durumda.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar hangi adımları atacağına dair belirsizlik sürerken, makroekonomik veriler ve yetkililerin açıklamaları dikkatle izleniyor.
Bunun yanı sıra, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, cuma günü Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Fitch’in raporunda, pozitif reel faiz oranları ve cari açıkta düşüş ile döviz korumalı mevduatların azalmasının, dış rezervlerdeki iyileşmenin sürdürülebilirliğini destekleyeceği kaydedildi. Raporda, Türkiye'nin rezervlerinin yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşmasının beklendiği belirtildi.
Bugün yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getirisi takip edilecek, yurt dışında ise Avro Bölgesi Sentix yatırımcı güven endeksi ile ABD’de toptan eşya stokları ve tüketici enflasyon beklentisi verileri izlenecek. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 seviyeleri direnç, 9.600 ve 9.500 puanlar ise destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.