Bankacılık endeksi yüzde 2,78, holding endeksi ise yüzde 2,62 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 4,07 ile ulaştırma oldu.
Dün düşüş eğiliminde olan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 5,54 kayıpla 9.893,41 puandan tamamladı. Küresel piyasalarda ise ABD'de resesyon endişelerinin artmasıyla dün görülen tarihi satış baskısının ardından bugün toparlanma eğilimi görüldü.
ABD'de dün açıklanan verilere göre, hizmet sektörüne ilişkin Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuz ayında sektörde genişlemeye işaret ederek bir miktar rahatlama sağladı. ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuzda aylık bazda 2,6 puan artışla 51,4'e çıkarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.
Bu gelişmelerle Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edildi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomi zayıflıyorsa kısıtlayıcı politika duruşunu sürdürmenin anlamlı olmadığını ifade etti. Goolsbee, "İstihdam rakamları beklenenden daha zayıf geldi ancak henüz resesyona benzemiyor." dedi. Faiz indirimi konusunda yorum yapmaktan kaçınan Goolsbee, ekonomide bozulma olursa Fed'in müdahale edeceğini aktardı.
Analistler, ABD'de dün açıklanan veriler ve Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası piyasaların bir nebze rahatladığını belirtti. Japon piyasaları öncülüğünde piyasalarda dün görülen düzeltmenin aşırı olabileceği düşüncesiyle bugün risk iştahının arttığını ifade eden analistler, yatırımcıların temkinli davranabileceğini söyledi.
Bugün yurt içinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise ABD'de dış ticaret dengesi ve Avro Bölgesi'nde perakende satışların takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.100 ve 10.000 puanın destek, 10.200 ve 10.300 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.