Çalışan annelerin iş hayatına devam etmesi ya da yeni bir işe girip çalışmasını desteklemek amacıyla devlet anneye birçok ödeme yapıyor.
ANNELERE YARIM GÜN ÇALIŞMA HAKKI
Çalışan anneler doğum izninden sonra çocukları okul çağına gelene kadar yarım zamanlı çalışabilme hakkına sahip. Anneler; yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay (60 gün), ikinci çocuk için 4 ay (120 gün), 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay (180 gün) yarım gün çalışarak, çalışmadığı mesainin ücretini devletten alabiliyor. Tüm ödemeleri alan annenin eline geçen para en az 9 bin 385 lirayı buluyor.
Annelere yapılan başlıca ödemeler; 'çocuk parası', 'doğum yardımı', 'süt ve emzirme parası' ve 'yarım gün çalışma parası' olarak öne çıkıyor. Buna göre; ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
SÜT PARASI ÖDEMESİ
Çalışan ve çalışmayan her anne için 178 lira 'emzirme ödeneği' (süt parası) veriliyor. emzirme ödeneği için SGK il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor. Başvuru için 5 yıl süre var.
DOĞUM İZNİ ÖDEMESİ
Annelere verilen en yüksek ödeme doğum yani rapor parası. Bu para alınan maaşa göre değişiklik gösteriyor. Asgari ücretli bir çalışanın aldığı en düşük ödeme miktarı 6 bin 367 lira.