"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Ekonomi Ceza tutarı yükseldi: Bakan Şimşek'ten kredi kartı veya banka kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmelere uyarı

Ceza tutarı yükseldi: Bakan Şimşek'ten kredi kartı veya banka kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmelere uyarı

Gelir İdaresi Başkanlığı, kartla ödeme almayan işletmelere yönelik denetimleri artırarak yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımını zorunlu hale getiriyor. Bakan Şimşek, bu düzenlemeyle kayıt dışı ekonominin azaltılmasını ve vergi adaletinin sağlanmasını hedeflediklerini açıkladı.

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürüttüğü çalışmaları değerlendirdi. Bakanlık olarak kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin güçlendirilmesine dair birçok uygulamanın hayata geçirildiğine dikkat çekti.

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR

Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan esnaflar için POS cihazlarıyla fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini hatırlatarak, yeni nesil cihazların banka kartıyla yapılan ödemelerde slip ve fişin tek belge olarak çıkmasını sağladığını belirtti. Bu sayede satışların kayıt dışı bırakılmasının önüne geçildiğini vurguladı.

YENİ DÜZENLEMENİN ZORUNLULUĞU

Eski nesil cihaz kullanan bazı mükellefler için de düzenleme yaptıklarını kaydeden Şimşek, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almasının ve bu cihazlarla banka ya da kredi kartıyla ödeme kabul etmesinin zorunlu hale getirildiğini açıkladı.

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI

Şimşek, yeni düzenlemeyle perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının ve banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunmasının gerekliliğini vurguladı. GİB denetimlerinde bu koşullara uymayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesileceğini ifade etti.

VATANDAŞLARA İHBAR İMKANI

Bakan Şimşek, bazı işletmelerin bankaların yüksek komisyon oranlarını gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha fazla ücret talep ettiğini belirtti. Bu durum karşısında, kendisine banka kartıyla ödeme imkanı sunulmayan veya yüksek fark istenen vatandaşların GİB’e ihbarda bulunabileceklerini duyurdu. İhbarlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP veya Whatsapp gibi kanallardan yapılabilir.

BANKA VE ÖDEME KURULUŞLARINA CEZALAR

GİB'in yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olmasına rağmen sadece POS cihazı veren banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza kesileceğine dikkat çeken Şimşek, son kanun değişikliğiyle ceza tutarının 200 bin liraya yükseltildiğini, bu tutarın her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacağını belirtti.

KAYITDIŞILIKLA MÜCADELEDE KARARLILIK

Bakanlık, perakende ticarette kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini, bu çabaların vergide adalet ve etkinliği artırmaya yönelik olduğunu ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *