"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2596 %-0.01
36,9694 %-0.1
2.276.810 %-1.185
3.029,48 0,05
Ara
İşçi Haber Ekonomi Dar gelirlileri sevindirecek haber! Doğal gaz ve elektrik faturasında yeni düzenleme

Dar gelirlileri sevindirecek haber! Doğal gaz ve elektrik faturasında yeni düzenleme

Yeni başlatılan çalışma ile bu kez dar gelirlilere yönelik düzenlemelere gidilecek. Öğrenilenlere göre, çalışma kapsamında 3. Bakanlık tarafından düzenlenen "Sosyal tarife" ile dar gelirli vatandaşlara yönelik desteklerin artırılması planlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemede, elektrik ve doğal gaz faturaları artık gelire göre belirlenecek ve faturalara yansıtılacak. Yeni düzenleme kapsamında, düşük gelirli vatandaşlar daha az ödeme yaparken yüksek gelirli vatandaşlar ise daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.

Öte yandan, yeni düzenlemede hakim olacak olan kademeli tarife sistemi ile enerji tasarrufuna teşvik de amaçlanıyor.

"SOSYAL TARİFE" DÖNEMİ

Her ne kadar yeni dönemde doğal gaz ve elektrikte dar gelirlilere sağlanan destekler belli yeniliklerle devam ediyor olsada, hayata geçirilecek olan "sosyal tarife" düzenlemesi ile gerçekten ihtiyaç sahibi olan hanelere yönelik yeni bir destek mekanizması amaçlanıyor.

Yeni düzenlemeye ilişkin Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un yer verdiği habere göre; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalara göre, elektrikte ve doğal gazda yaklaşık yüzde 50'lik sübvansiyon, dar gelirli kesim için genişletilirken diğer yandan geliri yüksek kesimler destek kapsamında sayılmayacak.

Geliştirilen yeni yardım düzenlemesi ile birlikte asgari ücretlinin ödediği fatura ile yüksek enerji tüketimi olan bir yazlık konutun faturalandırılmasının farklılaştırılması ve bu kapsamda maliyet bazlı ücretlendirme kurgulanıyor.

HANE SAYISINDA ARTIŞA GİDİLMESİ PLANLANIYOR

Yeni düzenleme kapsamında halihazırda elektrikte uygulanan kademeli tarifedeki sınır miktarlarının değiştirilmesi, desteklemeden yararlanan hane sayısının artırılması amaçlanıyor.

Öte yandan, elektriğin yanında doğal gazda da belli bir mekanizma dajhilinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi hane sayısının kapsamının genişletilmesi gündemde tutuluyor. 

Çalışmalar hayata geçirilirse, bu kapsamda enerji maliyetlerinin otomatik olarak tüm kesimlere yansıtılması yerine, düşük gelirli hanelere odaklanacak sübvansiyonun, yüksek gelir grubuna yapılacak faturalandırmayla karşılaması bekleniyor.

25 METREKÜPE KADAR DESTEK VERİLMİŞTİ

Karadeniz'deki doğal gaz keşfi sonrası konut ve ibadethane abonelerine yardım desteği verilmişti. Bu kapsamda 24 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki gaz faturalarının tamamı ile bu kapsamda sonraki 11 aylık süre içerisindeki 25 metreküpe kadarlık gaz harcamaları devlet bütçesinden karşılanmıştı.

Söz konusu destek uygulaması dolayısıyla yaklaşık 6 milyar metreküplük bir gazın vatandaşlara ücretsiz verilmesi sağlanırken, bu desteğin parasal karşılığı ise yaklaşık 82 milyar TL'yi buldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *