Elektrikten sonra doğalgazda da kademeli fatura dönemine geçilmesi planlanıyor. Yeni dönemde doğalgaz faturasında tüketim ve bölgenin iklimi belirleyici olacak. Kışın daha sıcak olan Antalya ile kara kışın yaşandığı Erzurum'da doğalgaz farklı tarifelendirilecek. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, Türkiye’de doğalgazı en fazla Hakkari ve Erzurum, en az ise Adana ve Osmaniye’nin tükettiğini anlattı. Öner, bakanlığın her il için ayrı bir kademe belirleyerek vatandaşları mağdur etmemeyi ve soğuk-sıcak iklime sahip illerin ayrımını yapmayı hedeflediğini belirtti.
Türkiye’nin En Fazla ve En Az Doğalgaz Tüketen İlleri Açıklandı
2023 yılına ait verilere göre, Türkiye'de hane başı ortalama en fazla doğalgaz tüketimi yapılan il, 1401 metreküp ile Hakkari oldu. Bunu sırasıyla 1348 metreküp ile Erzurum, 1317 metreküp ile Ardahan, 1311 metreküp ile Muş ve 1224 metreküp ile Ağrı izledi.
- En Az Doğalgaz Tüketen İller: En düşük doğalgaz tüketimi ise 521 metreküp ile Adana, 527 metreküp ile Osmaniye, 531 metreküp ile Mersin ve 566 metreküp ile Antalya'da gerçekleşti.
- Büyük Şehirlerdeki Tüketim Miktarları: İstanbul’da bir hane, bir yıl boyunca ortalama 869 metreküp doğalgaz tüketirken, Ankara'da bu rakam 1067 metreküp, İzmir'de ise 736 metreküp oldu.

Elektrikte Yüksek Tüketim, Yüksek Fatura: Yeni Düzenlemeler Nasıl Etkiliyor?
Öner, faturalarda ortalama tüketimin belirleyeceği olacağına dikkat çekti. Bu tüketimin altında kalanların destekleneceğini ifade eden Öner, ortalamayı aşanların faturalarına gerçek maliyetlerin yansıtılacağını kaydetti. Elektrik faturasında yeni dönem 1 Şubat itibarıyla başladı. Buna göre, aylık elektrik tüketimi 417 kilovatsaat ve üstü olanlara gerçek maliyetler yansıtıldı. Düzenlemeden 1 milyon 200 bin abonenin etkileneceği açıklanmıştı. Ortalamanın üzerindeki elektrik kullananların faturalarında yüzde 100'e yakın artış yaşanmıştı.