"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4851 %0.06
36,4186 %0.17
3.361.071 %3.344
2.956,66 0,73
Ara
İşçi Haber Ekonomi Dolar güne nasıl başladı? İşte 3 Eylül 2024 güncel fiyatlar...

Dolar güne nasıl başladı? İşte 3 Eylül 2024 güncel fiyatlar...

Enflasyon verileri bugün açıklanıyor. Dün açıklanan büyüme rakamları sonrası dolar ne kadar oldu? Euro ve dolarda son durum ne? İşte piyasadaki güncel fiyatlar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikası ve aldığı diğer önlemler, dolar kurunu 34 TL'nin altına çekti.

Dolar talebindeki azalma, ekonomik büyüme rakamlarının etkisini göstermesiyle birlikte belirgin hale geldi. Yeni gün itibarıyla dolar kuru 33,93 TL seviyesinden işlem görürken, Euro/TL kuru ise 37,50 TL olarak kaydedildi.

TÜRKİYE'DE EKONOMİK GELİŞMELER

Türkiye ekonomisi, uygulanan sıkı para politikası ve ekonomideki sıkılaşma adımlarıyla beklentilerin altında bir performans göstererek yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.5 oranında büyüdü. Büyüme rakamlarında, tüketimdeki düşüş ve sanayi üretimindeki daralma dikkat çekti. Yılın ilk çeyreğinde büyümeye önemli katkı sağlayan tüketim, ikinci çeyrekte sadece yüzde 1,6'lık bir katkı verebildi. Sanayi üretimi ise yüzde 1,8 oranında daralma gösterdi. Türkiye'nin toplam ekonomik büyüklüğü ise 1,2 trilyon doları aştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekonomide dengelenmenin başladığını, cari açığın daraldığını, risk priminin azaldığını, dış kaynak girişlerinin arttığını, rezervlerin iyileştiğini ve dezenflasyon sürecine girildiğini belirtti.

Ekonomistler ve reel sektör temsilcileri, ekonomideki daralmanın sürpriz olmadığını ve uygulanan politikaların etkisini göstermeye başladığını ifade etti. Sıkı para politikası ve kamu harcamalarındaki tasarruf tedbirleri, ekonomik yavaşlamayı devam ettirirken, gözler 5 Eylül’de açıklanacak olan Orta Vadeli Program’a çevrildi. Hükümetin, 2024 yıl sonu için yüzde 4 olarak belirlediği büyüme hedefini aşağı yönlü revize etmesi bekleniyor. Bununla birlikte, yüzde 33 olarak öngörülen enflasyon tahmininde ise yukarı yönlü bir güncelleme yapılabileceği öngörülüyor.

Bugün saat 10:00'da açıklanacak TÜİK enflasyon verileri, piyasanın odak noktası olacak. Enflasyonun baz etkisiyle yıllık yüzde 52 seviyelerine gerilemesi bekleniyor. Mevcut yıllık enflasyon oranı yüzde 61,78 düzeyinde bulunuyor. Analistlere göre, ağustos ayı enflasyonuna en yüksek katkıyı, iki yıl aradan sonra yapılan doğalgaz zammı sağlayacak ve bu etkinin yüzde 0,65 oranında olacağı tahmin ediliyor. İstanbul enflasyonu ise yüzde 1,73 ile 2018'den bu yana en düşük artışını kaydetmişti.

Ayrıca, dün açıklanan dış ticaret verilerine göre, dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40 oranında azaldı. Bakan Şimşek, ağustos ayı itibarıyla cari açığın 16 milyar dolara gerileyeceğini öngördüklerini ifade etti.

Merkez Bankası, hafta sonu lirayı desteklemek amacıyla mevduatlar içindeki payını artırmaya yönelik bir dizi önlem açıkladı. Bu kararın ardından dolar talebi azalırken, kur 34 TL’nin altına geriledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *