"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5452 %0.18
35,9549 %-0.79
3.424.819 %1.974
3.000,34 1,29
Ara
İşçi Haber Ekonomi Dünya Türk Lirası'nın değer kaybını konuşuyor

Dünya Türk Lirası'nın değer kaybını konuşuyor

2021 yılında Merkez Bankası tarafından faiz indirimi yapılmasının ardından Türk Lirası'nın değer kaybı yaşamaya devam etmesi dünya gündeminde yer aldı. TÜSİAD iş birliği başkanı Simone Kaslowski, ''Eğer bunlar doğru adımlarsa, enflasyon neden bu kadar yüksek?'' dedi.

Reuters'ın yayınladığı habere göre, Türk Lirası'nın değeri perşembe günü %1,7'ye kadar düştü. Akşam seansında alışılmışın dışında faiz indirimleri gibi bir dizi olayın yaşanması, son 19 yılın en yüksek seviyesine çıkacağına dair endişelerinin devam etmesi üzerine yaklaşık %22 değer kaybetmesine neden oldu.

Haber sitesi, ''Türk Lirası'nın Dolar karşısında 13.89 ile yaşadığı düşüş sabah saatlerinde 13.745 oldu. Geçen yıl, yüzde 44 düşüş yaşayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti ile 2002'de iktidara gelmesinden bu yana en kötü yılı oldu'' açıklamasında bulundu.

''Eğer bunlar doğru adımlarsa, enflasyon neden bu kadar yüksek?''

Türkiye'nin önde gelen TÜSİAD iş birliği başkanı Simone Kaslowski, çarşamba akşamı Haber sitesi T24'e yaptığı açıklamada yıllık enflasyonun %36,1'e sıçramasının, Türkiye'nin attığı politika adımlarını yeniden gözden geçirme ihtiyacı olduğunu açıkça gösterdiğini söyledi. Kaslowski, ''Eğer bunlar doğru adımlarsa, enflasyon neden bu kadar yüksek?'' dedi.  

Kaslowski, Merkez bankası faiz indirimlerine rağmen piyasa faiz oranları yükseliyor ve dolarizasyon artmaya devam etmesiyle, Türkiye'nin "kısa vadeli geçici çözümlere yönelirken büyük resmi kaçırıp kaçırmadığını" sorgularken "Zaman çok değerli. Ülke olarak bu zamanı daha doğru kullanmanın maliyeti eskisinden daha da yüksek." açıklamasında bulundu. 

Maliye Bakanı Nureddin Nebati çarşamba günü yaptığı açıklamada, hükümetin artık enflasyonla mücadeleye öncelik vereceğini, ancak "ortodoks politikalarını" terk ettiğini ve kendi rotasını çizdiğini söylemişti.

TAHVİL ALIMLARI

İki analist, merkez bankasının bir yıldan fazla bir süredir ilk kez çarşamba günü devlet borcu satın aldığını, 2027 ve 2028'de vadesi dolan 300 milyon liralık tahvil satın aldığını ve getirileri bu hafta başında ulaşılan yüksek seviyelerden aşağı çektiğini söyledi.

Türkiye'nin 10 yıllık gösterge tahvil faizi salı günkü %23.11'den çarşamba günü %22.63'e düştü. Geçen yılki yıllık politika metninde merkez bankası, açık piyasa işlemlerinin bir parçası olarak devlet tahvili alımlarına başvurabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tasarruf sahiplerini mevduatları dövizden liraya çevirmeye teşvik etmek ve 18.4'lük rekor düşük seviyesine ulaştıktan sonra para birimini desteklemek için aralık ayı sonlarında bir mevduat koruma planını açıkladı.

Ekonomistler, enflasyonun bu yıl daha da artacağını tahmin ediyor ve bir dizi büyük yönetilen fiyat artışı - kamu hizmetleri ve ücretler de dahil olmak üzere - enflasyonist baskıları gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha yüksek üretim ve ihracat yoluyla ekonomik büyümeyi artırma teklifinde ısrar ettiği merkez bankası, Eylül ayından bu yana politika faizini 500 baz puan düşürerek %14'e indirdi.

Bu haber Reuters'tan Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *