"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Ekonomi Ekim ayında kira zammı ne kadar olacak?

Ekim ayında kira zammı ne kadar olacak?

Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, ekim ayında uygulanacak kira artış oranı da netleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyon verileri, kira zam oranlarının belirlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira artışı sınırlaması bu yıl sona erdiği için, kira artışları artık güncel TÜFE oranlarına göre yapılacak.

Kira artışlarına getirilen yüzde 25'lik sınırlama 2 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Ekim ayında sözleşmesi yenilenen kiracılar için zam oranı, 12 aylık TÜFE verilerine göre hesaplanacak. Ev sahipleri, bu oranı aşan bir artış talep edemeyecek. Ayrıca temmuz ayı öncesinde yapılan sözleşmelerde bu yıl için yeni bir zam talebi mümkün olmayacak. Sonuç olarak, ekim ayında sözleşmesi yenilenecek kiracılar, 12 aylık TÜFE oranına göre ev sahiplerine zam yapabilecek.

EKİM AYI KİRA ZAM ORANI KAÇ OLDU?

Son iki yıldır hükümetin uyguladığı düzenlemelerle, kira artış oranları normalde TÜFE verilerine dayanarak hesaplanırken, bu süreç yüzde 25’lik sınırla kısıtlanmıştı. Ancak bu sınırlama temmuz ayı itibarıyla kaldırıldı. Ekim ayında sözleşmesi yenilenen kiracılar, artık güncel TÜFE verilerine göre kira zammı yapabilecek. Ekim ayı için belirlenen zam oranı ise 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 63,47 olmasıyla birlikte yüzde 63,47 olarak şekillendi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *