"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Ekonomi Ekonomi Koordinasyon Kurulu: Dezenflasyon süreci başladı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu: Dezenflasyon süreci başladı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, dış kaynak akışının ve Türk lirasına olan ilginin artışının finansal istikrarı güçlendirip dezenflasyon sürecine olumlu katkı sağladığı belirtildi.

Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve ilgili diğer kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, ekonominin yol haritası olan 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen eylemlerin etkin bir koordinasyon içinde uygulandığı ve olumlu sonuçlar alınmaya devam edildiği belirtildi.

Enflasyonu kalıcı olarak düşürmeyi hedefleyen politikaların etkisiyle geçiş sürecinin tamamlandığı ve haziran ayı itibarıyla dezenflasyon sürecinin başladığı ifade edildi. Açıklamada şu noktalar vurgulandı:

"Cari işlemler açığı önemli ölçüde azalmışken, rezervlerimiz de artış göstermektedir. Risk primimizdeki düşüş sayesinde dış finansman erişimimiz artarken, finansman maliyetleri de azalmaktadır. Dış kaynak girişinin güçlenmesi ve Türk lirasına olan ilginin artması, finansal istikrarı desteklerken dezenflasyon sürecimize olumlu katkılar sağlamaktadır. Programımızın sağladığı güven ortamı sayesinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları not artışlarına devam etmektedir. Ayrıca, ülkemizin gri listeden çıkarılması yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Kamu sektöründe tasarruf ve verimliliği artırmaya yönelik önlemler ve kayıt dışılığı azaltma ile vergi adaletini güçlendiren yeni vergi paketi, mali disiplinin daha da iyileşmesini sağlayacaktır."

Programın nihai hedefinin sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme sağlamak, fiyat istikrarını tesis etmek ve kalıcı refah artışı elde etmek olduğu vurgulandı. Ayrıca, gençler ve kadınlar dahil tüm toplumu kapsayan kalkınma odaklı politikalarla istihdam yaratmaya devam edileceği belirtildi.

OVP VE YAPISAL REFORMLAR GÜNDEMDE

Açıklamada, toplantıda ele alınan ana konular ise şu şekilde sıralandı:

"2024-2026 dönemini kapsayan OVP'de öngörülen yapısal reformlarda gelinen aşama ve 2025-2027 dönemini kapsayan OVP’nin hazırlık süreci değerlendirildi. Eylül ayında yayımlanması planlanan OVP ile temel politika öncelikleri korunacak ve makroekonomik göstergeler ile yapısal reform gündemi son gelişmeler doğrultusunda katılımcı bir şekilde gözden geçirilecektir.

İklim değişikliğinin etkileri göz önünde bulundurularak, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla sulama tesislerinin enerji ihtiyacını karşılamak için içme suyu amacı taşımayan baraj ve göletlerin rezervuarlarında güneş enerjisi santrallerinin kurulması yönündeki çalışmalar ele alınmış ve önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulan yatırımlar tartışılmıştır.

Eğitim-istihdam-üretim ilişkisini güçlendirmek ve işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdamı sağlamak amacıyla oluşturulan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları incelenmiş, kurulun işlevselliği ve etkinliğinin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *