"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber Ekonomi EMADDER, kademeli emeklilik sistemi talebiyle seslendi!

EMADDER, kademeli emeklilik sistemi talebiyle seslendi!

EMADDER, kademeli emeklilik sistemi talebiyle 08/09/1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanların haklarını korumak için mücadele ediyor.

Emeklilikte Adalet Derneği, 08/09/1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanların haklarını korumak ve adaleti sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Dernek, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun ile birçok çalışanın emeklilik hakkının ciddi şekilde etkilendiğini ve hak kayıplarının yaşandığını belirtiyor.

Emeklilikte Adalet Derneği'nin önerileri şunlardır:

  1. Yaş Şartının Kademeli Düzenlenmesi: 08/09/1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanların yaş şartının kademeli olarak düzenlenmesi talep edilmektedir. Bu, erkeklerin 17 yıl, kadınların 20 yıl daha fazla çalışarak emekli olma hakkını düzeltilmeli.

  2. SGK Öncesi Anne Olanların Hakları: Çocuklarının bakımı nedeniyle işe ara vermek zorunda kalan veya işe başlamadan önce anne olan kadınlara, erkeklerin askerlik borçlanmasına benzer şekilde SGK öncesi doğum yapan annelere de hak tanınması öneriliyor.

  3. Ev İşçilerinin Emeklilik Hakkı: Aile hayatının korunması ve ev hanımlarına tanınacak emeklilik hakkı ve prim indirimleri kapsamının genişletilmesi gerektiği öneriliyor.

  4. Aile İçi Yıpranma Payı: Çalışan kadınların ailelerine daha fazla zaman ayırabilmesi için çocuk sayısı ve ya evlilik süresi ile orantılı yıpranma payı verilerek daha erken emeklilik hakkının tanınması öneriliyor.

  5. Dönemsel Sektörlerde Çalışanların Hakları: Dönemsellik içeren sektörlerde çalışanlar için 4500 prim günü ve kadınlara 50, erkeklere 52 yaş kısmi emeklilik hakkının tanınması talep ediliyor.

Emeklilikte Adalet Derneği mücadeleye devam ediyor

Emeklilikte Adalet Derneği, bu önerileri sunarak 08/09/1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanların yaşadığı hak kayıplarının düzeltilmesi ve daha adil bir emeklilik sistemi için mücadele ediyor. Bu önerilerin kabul edilip edilmeyeceği, gelecekteki emeklilik reformları ve düzenlemeleri açısından önemli bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor. Dernek, çalışanların haklarının korunması ve adaletin sağlanması için bu önerilere dikkat çekmeye devam ediyor.

EMADDER'in emeklilik yaş ve prim şartı önerisi ise şu şekilde:

2000 yılından sonra SGK'ya kayıt olanlar, emeklilik haklarında büyük bir haksızlığa uğradı. 8 Eylül 1999'da çıkan EYT yasası, bu tarihten sonra işe girenleri kapsamadı. Bu da, aynı prim günü ve yaş şartlarını yerine getiren EYT'lilerle aralarında 20 yıl fark oluşmasına neden oldu.

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), kademeli emeklilik sisteminin getirilmesini ve mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyor. EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu, SGK sistemine kademeli olarak dahil olmak istediklerini söyleyerek, mücadelelerine devam edeceklerini duyurmuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *