"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5197 %0.16
36,4538 %0.26
3.349.752 %3.915
2.962,08 0,92
Ara
İşçi Haber Ekonomi Enflasyon Eylül'de düşecek mi? Ekonomistler tahminlerini açıkladı!

Enflasyon Eylül'de düşecek mi? Ekonomistler tahminlerini açıkladı!

Asgari ücretin belirlenmesinde kritik bir unsur olan eylül ayı enflasyon verileri, perşembe günü TÜİK tarafından açıklanacak. Ekonomistler, bu veriler öncesinde enflasyonda bir düşüş yaşanmasını beklediklerini paylaştı. Ekonomik krizin etkisi altında, hem vatandaşlar hem de piyasalar maaşları doğrudan etkileyecek enflasyon verilerini yakından izliyor.

TÜİK'in perşembe günü açıklayacağı eylül ayı enflasyonu öncesi uzman görüşlerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) eylülde yavaşlayarak aylık yüzde 2,2 artması ve yıllık bazda yüzde 48,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bu, 2021'den beri ilk kez politika faizinin altına düşen bir rakam olacak.

CNBC-e'de yer alan bilgilere göre, Reuters’ın 19 ekonomistle gerçekleştirdiği ankette enflasyonun 2024 sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yüzde 38'lik tahmininin üzerinde, yüzde 43 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yıl sonu tahminleri bir önceki anketle kıyaslandığında hafif bir yükselme gösterse de anlamlı bir değişiklik görülmedi. Ankette aylık enflasyon tahminleri yüzde 2 ile yüzde 2,8 arasında değişirken, yıl sonu tahmin aralığı ise yüzde 41 ile yüzde 45 arasında değişiyor.

ENAG ve TÜİK enflasyon verilerini açıkladı... Enflasyon arttı mı, kaç oldu?

Ocak ve şubat aylarında yapılan fiyat düzenlemeleri ve asgari ücret artışı, TÜFE'nin o dönemlerde aylık olarak yüksek artış göstermesine neden olmuştu. Mart ve nisan aylarında ise TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde kaldı. Mayıs ayında TÜFE, aylık yüzde 3,37 artışla yıllık bazda yüzde 75,45'e ulaştı. Haziran ayında ise aylık fiyat artışları yüzde 2'nin altına düşerek, yıllık enflasyon yüzde 71,60 seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayında, sigara ve akaryakıt zamları ile vergi artışlarının etkisiyle enflasyon hızlanarak yüzde 3,23 arttı, fakat yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 61,78’e geriledi. Ağustos ayında ise eğitim harcamalarının öne çıkmasıyla aylık yüzde 2,47 artan TÜFE, yıllık bazda yüzde 51,97 seviyesine indi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *