"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5526 %0.2
36,0011 %-0.66
3.413.349 %1.034
3.001,99 1,35
Ara
İşçi Haber Ekonomi EYT'de son gelişme: Meclis'te değişiklikler olabilir...

EYT'de son gelişme: Meclis'te değişiklikler olabilir...

EYT mağdurlarının uzun süren mücadelelerinin ardından önümüzdeki hafta Meclis'e sunulacak olan düzenlemede değişiklikler olabilir.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzun zamandır emeklilik için mücadele eden EYT mağdurları zor günler geçirirken emeklilik haklarının verilmesiyle bir nebze de olsa rahatlamayı bekliyor. 

Uzun süredir ülke gündeminde olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde prim şartının olması EYT'lilerin tepkisini çekmişti. Uzun süren mücadeleler sonucunda kazanılmış haklarına kavuşan EYT'liler emekli olmak için önlerinde bir engel daha olmasına karşı çıkarak mücadele etmeye devam ediyor. 10 ili etkileyen depremle birlikte birçok sorunla karşılaşan deprem bölgesinde yaşayan EYT mağdurları, bu zorlu günlerde bir nebze olsa rahatlamak için EYT yasasının çıkmasını bekliyor. 

EYT'liler Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin şartlarının vatandaşın lehine olacak şekilde bir an önce yasalaşması için yetkililere sesleniyor. 

MADDELER MECLİS'TE DEĞİŞEBİLİR

EYT yasa teklifinin ilk maddesinde, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlar için sosyal sigorta prim teşviki yer alıyor. İkinci maddesinde, yaş sınırı olmadan prim gün ve yılını dolduran 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlara emekli olması, üçüncü maddesinde ise taşeronlardan kamu sektörüne geçenlerin emekliliğinin isteğe bağlı olması bulunuyor.

Yürürlülük maddeleriyle 4 maddeden oluşan EYT yasası komisyonda değiştirilmeden kabul edilmişti. Genel Kurul'da SSK'lılar için kademeli prim şartının 5 bin güne indirilmesi, Yine kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması gibi değişiklikler yapılması bekleniyor.

EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup prim gün sayısını dolduran vatandaşlar yaşa bakılmaksızın emeklilik hakkı elde edecek.

EYT'den kaç kişi yararlanacak?

Meclis'te kabul edilmesi beklenen EYT düzenlemesinden 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

Çalışmaya devam eden EYT'liler ne yapacak?

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek olanlar için sosyal sigorta prim teşviki getirilecek.

EYT'liler hangi şartlarda emekli olacak?

Şubat ayında Meclis'e sunulması beklenen EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişi yapılmış ve prim yatırmış sigortalıları kapsıyor.

Bu düzenlemeye göre SSK'da kadınların 20 yıl erkeklerin ise 25 yıllık bekleme süresi devam ediyor. Ancak bu sürelerde çalışmış olma şartı aranmazken sigorta girişinin yapılmasından itibaren geçen zamana bakılacak.

Prim şartında ise SSK'da 8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan 5000 gün şartı aranacak. 

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında çalışan vatandaşlar ise kadınlarda 7200, erkeklerde ise 9000 gün şartının tamamlanması gerekiyor. 

Bu üç kurum için ortak olan şart ise EYT kapsamında yaş sınırı bulunmaması. 

EYT'de şartlar değişir mi ?

EYT düzenlemesi taslak aşamasında olduğundan ötürü Meclis'e geldiğinde önergelerle değişiklik teklifleri gelmesi olası.

Kısmi emeklilik olacak mı?

EYT düzenlemesi taslağında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda kısmi emeklilik şartları korunmaya devam ediyor. SSK'dan emekli olacaklar için ise 3600 gün prim ödenmiş olması yeterli olacak.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ise 5400 gün prim ödenmesi gerekiyor.

Patronlara destek olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, İşverenlerin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi paketini devreye alacak.

Yorumlar
E
Ertan atbaşı 1 yıl önce
Bagkur gün sayısını düşürsünler 9000 çok öde öde bitmiyor yazık
BEĞENME
0
CEVAPLA
Önder 1 yıl önce
#EYT5000
BEĞENME
0
CEVAPLA
İlhan 1 yıl önce
Bağkur kayıt ve tescil mağdurlarının maduriyetleri de giderilsin.
BEĞENME
0
CEVAPLA
Özcan ARIK 1 yıl önce
İnsanlarla alay etmeyin.1999 öncesi haklar neyse verin.Kimden neyi esirgiyorsunuz.Biz bu ülkenin bir ferdiyiz birisi akşamdan sabaha birşeyi değiştirip oldu bittiye getirmesin.Dürüst olun.Yeter artık çıktı çıkmadı , oldu olmadı nereye kadar , buna artık bu konuda sizden olumlu bir cevap bekleyenlerin lehine bir karar verin.
BEĞENME
0
CEVAPLA
B
Beş bin gün olarak çıkmasa birde uzun zaman pirime takilacagiz 1 yıl önce
Beş Bin gün olarak verilmesse hakkımı helal etmiyorum çünkü artık çalışamıyorum ve kimse iş vermiyor 50 yaşında olduğum için birde pirim e takıldık
BEĞENME
0
CEVAPLA
5
50 YAŞINA KADAR AKLIN NEREDEYDİ ÇALIŞIP PİRİMİNİ TAMAMLASAYDIN 1 yıl önce
@Beş bin gün olarak çıkmasa birde uzun zaman pirime takilacagiz
BEĞENME
0