"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5604 %-0.02
36,2451 %0.52
3.371.320 %-0.567
2.992,57 -0,43
Ara
İşçi Haber Ekonomi Halka arza hazırlanan Consus Enerji yeni yatırımlarıyla büyümeyi hedefliyor

Halka arza hazırlanan Consus Enerji yeni yatırımlarıyla büyümeyi hedefliyor

- Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları: - "Hedefimiz işletmelerin öz tüketimlerine yönelik yeni santraller kurmak ve onların herhangi bir yatırım maliyetine katlanmadan tasarruf etmesini sağlamak"

İSTANBUL (AA) - Global Yatırım Holding iştiraki Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, şirketin halka arzı kapsamında 14-15 Nisan'da talep toplama sürecinin yapılacağını belirterek, "Buradan elde edilecek kaynağın yaklaşık yüzde 40'ını yeni yatırımlarımızda ve büyüme odaklı kullanacağız." dedi.

Arpacıoğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Consus Enerji'nin 94 megavat kurulu gücüyle Türkiye'nin 11 ilinde 12 tesisiyle faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Şirketin faaliyetlerini, yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji olarak iki alanda sınıflandıran Arpacıoğulları, şöyle konuştu:

"Yenilenebilir enerji alanında biyokütle ve güneş santrallerimiz bulunmakta. Dağıtık enerjide ise kojenerasyon santrallerimiz bulunuyor. Biyokütle santrallerimize baktığımızda Türkiye'nin tarım atıklarına yönelik biyokütleden enerji üreten yegane firmalarından biriyiz. Üç tesisimiz var. Bunlar Şanlıurfa, Mardin ve Söke'de. Pamuk sapını, mısır sapını, bugüne kadar herhangi bir ekonomik kullanımı olmayan bu artıkları enerjiye dönüştürüyoruz. Bu alanda da artıkların önemli kısmını kendi ekipmanlarımızla ve personelimizle topluyoruz. Daha önceden bu atıklar anız olarak yakılıyordu. Şu anda enerjiye dönüştürülüyor."

Arpacıoğulları, güneş enerjisi yatırımlarına ilişkin, "Güneş santrallerine baktığımızda güneş takip sistemi kullanılan ilk santrallerden biri Mardin'deki santralimiz. Şu anda da kurulu güç başına en yüksek üretimi yapan santraller arasında." diye konuştu.

- "En büyük enerji hizmet firmalarından biriyiz"

Dağıtık enerjide yap-işlet modeliyle kojenerasyon santralleri kurduklarını aktaran Arpacıoğulları, "Fabrikaların, işletmelerin hem ısısını hem de elektriğini karşılıyoruz. Buradaki yatırımı da kendimiz yapıyoruz. Son tüketicinin herhangi bir yatırım maliyetine katlanmadan tasarruf etmesinin önünü açıyoruz. Bu tarz firmalara enerji hizmet firması deniliyor. Biz de Türkiye'deki en büyük enerji hizmet firmalarından biriyiz. Bu alanda da yatırımlarımıza devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Arpacıoğulları, Consus Enerji'nin yurt dışı yatırımlarına da değinerek, "Yakın zamanda yurt dışında, Antigua'da, Karayip bölgesinde bir ön mutabakat imzaladık. Bu ön mutabakat 5 megavatlık bir santralin yapımı, alım ve tarife garantisi kapsamında 30 yıl boyunca işletilmesine yönelik. Bu yönde oradaki ada devleti ile birlikte enerji alım anlaşmasına yönelik görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda da bu sözleşmeyi imzalamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yurt dışı yatırımlarının gelecek dönemde de şirketin gündeminde olacağını bildiren Arpacıoğulları, "Özellikle, Karayip bölgesindeki ada devletlerinin enerji maliyetleri çok yüksek ve yenilenebilir enerjiye geçmeye çalışıyorlar. Bu kapsamda başka hükümetlerle de görüşmelerimiz sürmekte. Bu alanda o bölgede bayrağımızı dalgalandırarak yenilenebilir enerji santralleri kurmayı ve uzun vadeli alım garantileri kapsamında işletmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

- "Halka arzdan elde edilen kaynağın yüzde 40'ını büyüme odaklı kullanacağız"

Arpacıoğulları, Consus Enerji'nin halka arzı için onay alındığını anımsatarak, 14-15 Nisan'da talep toplama sürecinin yapılacağı bilgisini paylaştı.

Şirketin halka arzı kapsamda sağlanacak kaynağın öncelikle yeni yatırımların finansmanında kullanılacağını belirten Arpacıoğulları, şöyle devam etti:

"Buradan elde edilecek kaynağın yaklaşık yüzde 40'ını yeni yatırımlarımızda ve büyüme odaklı kullanacağız. Hedefimiz, dağıtık tarafta, yani işletmelerin öz tüketimlerine yönelik yeni santraller kurmak ve onların herhangi bir yatırım maliyetine katlanmadan tasarruf etmesini sağlamak. Halihazırda bu hizmetleri kojenerasyon santralleri kapsamında veriyorduk. Şimdi ise yenilenebilir enerji, yani güneş santralleri başta olmak üzere tüketicilerin öz tüketimlerine yönelik santralleri kurup, uzun vadeli bir performans sözleşmesi kapsamında işletmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde bu alanda da önemli bir potansiyel görüyoruz."

Arpacıoğulları, söz konusu kaynağın yurt dışı yatırımların finansmanı için de kullanılacağını, borç azaltımında yüzde 50 ve işletme sermayesi gerekliliklerinde yüzde 10 kaynak kullanılacağını anlattı.

- "Yeni yatırımlarla portföyümüzü büyütmeyi hedefliyoruz"

Şirketin mevcut 94 megavatlık portföyünü de büyütmeyi hedeflediklerini vurgulayan Arpacıoğulları, "Şu andaki portföyümüz 94 megavat. Aslında enerji sektörüne baktığınızda orta ölçekli bir portföy. Yeni fırsatları değerlendirme anlamında büyümeye çok açık bir portföy. Bu alanda yurt dışında ve yurt içinde yeni fırsatları değerlendirmek üzere yeni çalışmalara hızla devam edeceğiz." diye konuştu.

Arpacıoğulları, dağıtık alanda yani müşterilerin kendi öz tüketimlerine yönelik santrallerin hayata geçirilmesinin önemine dikkati çekerek, "Ülkemizde genellikle daha büyük santrallerden elektrik üretiliyor, iletim ve dağıtım hatlarıyla bunlar tüketiciye ulaştırılıyor. Ancak bu iletim ve dağıtım hatlarında belirli dengesizliklere yol açıyor. Halbuki artık yurt dışında bu tarz, tüketim noktasına yakın üretim tesislerine yönelim var. Küresel ölçekte gelecek dönemde kurulacak güneş santrallerinin yarısının bu tarz, dağıtık, yani tüketim noktasına yakın konumlanmış veya tüketim noktasında konumlanmış güneş santrallerinden oluşacağı öngörülüyor. Türkiye'de de bu yönde bir eğilim bekliyoruz ve bu alanda da önemli fırsatlar olacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini dile getiren Arpacıoğulları, sözlerini şöyle tamamladı:

"2021 yılına baktığınızda bir sene öncesine göre salgına rağmen elektrik tüketimimiz yüzde 12 civarında büyüdü ve büyüme devam ediyor. Toplam kurulu gücümüz 100 bin megavat civarlarında. Ekonomik büyüme öngörülerine baktığımızda, her sene 3-4 bin megavatlık yeni kurulu kapasite gereksinimi makul bir öngörü. Bu alanda da yatırımların hızlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ülkemizin üretim portföyündeki yenilenebilir enerjinin oranı arttıkça bizim enerji ithalatına olan bağımlılığımızda gün geçtikçe azalacak."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *