"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2640 %-0.03
37,0828 %0.06
2.315.429 %-0.49
3.028,02 0,00
Ara
İşçi Haber Ekonomi Halkbank’ın ABD’deki ceza davası sürüyor: Dokunulmazlık talebi reddedildi

Halkbank’ın ABD’deki ceza davası sürüyor: Dokunulmazlık talebi reddedildi

ABD Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarını delme suçlamaları karşısında dokunulmazlık talebini reddetti. Böylece bankanın ABD'deki ticari faaliyetlere yönelik cezai suçlamalardan muaf tutulmak için yaptığı başvurusu da başarısız olmuş oldu.

ABD Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın İran'a uygulanan Amerikan yaptırımlarını delme suçlamalarıyla ilgili dokunulmazlık talebini reddetti. Halkbank ise ABD'de devam eden ceza davasına ilişkin açıklama yayımladı.

 

 

HALKBANK HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR

2019 yılında ABD savcıları, Halkbank’ı İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde paravan şirketler ve para servis sağlayıcıları kullanarak Amerikan yaptırımlarını ihlal etmekle suçlamıştı. 

Savcılar, bankanın İran'ın 20 milyar dolarlık kısıtlı fonlarını gizlice transfer ettiğini, petrol gelirlerini altın ve nakde dönüştürdüğünü ve sahte gıda sevkiyatlarıyla bu işlemleri meşrulaştırmaya çalıştığını iddia ediyor.

 

HALKBANK SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

Halkbank ise tüm bu suçlamaları reddederek, banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve komplo suçlamalarına karşı mücadele ediyor. 

Banka, ABD’nin yetkili olmadığı gerekçesiyle dokunulmazlık talebinde bulunmuştu, ancak bu talep mahkeme tarafından kabul edilmedi. ABD Temyiz Mahkemesi'nin bu kararı, Halkbank’ın yargılanmasına devam edileceği anlamına geliyor.

 

 

HALKBANK’TAN TEMYİZ AÇIKLAMASI

Halkbank, ABD İkinci İstinaf Mahkemesinin yeniden yaptığı inceleme sonucunda, Bankanın teamül hukuku açısından dokunulmazlık talebini tekrar reddettiğini ve Bölge Mahkemesinin kararını onadığını bildirdi.

Halkbank, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) ABD'de banka aleyhine açılan ceza davasına ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, Halkbank'ın ABD'de devam eden ceza davasıyla ilgili süreçte; İkinci İstinaf Mahkemesinin 22 Ekim 2021'de yabancı devlet dokunulmazlığının bulunmadığına dair verdiği kararın, ABD Yüksek Mahkemesi (Supreme Court) nezdinde temyiz edildiği anımsatıldı.

Halkbank'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"ABD Yüksek Mahkemesi, 19 Nisan 2023 tarihli kararıyla Halkbank'ın Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası (FSIA-Foreign Sovereign Immunities Act) kapsamındaki dokunulmazlık argümanını reddetmiş olmakla birlikte; ABD teamül hukuku ( common law) kapsamında Halkbank'ın ABD mahkemelerinde yargılanamayacağı argümanının ise yeniden incelenmesi için dosyayı İkinci İstinaf Mahkemesine iade etmişti. ABD İkinci İstinaf Mahkemesi yeniden yaptığı inceleme sonucunda 22 Ekim tarihli kararıyla, Bankamızın teamül hukuku açısından dokunulmazlık talebini yine reddederek Bölge Mahkemesinin kararını onamıştır. Bankamız İkinci İstinaf Mahkemesinin 22 Ekim tarihli kararıyla ilgili olarak, başta ABD Yüksek Mahkemesi nezdinde olmak üzere, temyize dair tüm yasal haklarını kullanacaktır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *