"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.393.010 %-0.324
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Ekonomi Haziran ayı enflasyon verilerini açıklandı: Yıllık bazda yüzde 71,6'ya gerileme var

Haziran ayı enflasyon verilerini açıklandı: Yıllık bazda yüzde 71,6'ya gerileme var

Haziran ayı enflasyon verileri TÜİK tarafından açıklandı. Verilere göre, enflasyon haziranda aylık bazda yüzde 1,64 artarken yıllık bazda ise yüzde 71,6'ya geriledi.

Ev, iş yeri sahipleri ve kirada oturan vatandaşlar tarafından merakla beklenen haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayı enflasyon verilerine göre memur ve emekli zammında belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı da belli olmuş oldu. 

YILLIK ENFLASYON 71,60'A YÜKSELDİ

TÜİK verilerine göre; Enflasyon haziran ayında aylık bazda yüzde 1,64 yükseliş kaydederken yıllık enflasyon ise yüzde 71,60'a yükseldi.

Buna göre TÜFE'deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak kayda geçti.

Öte yandan, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 47,84 ile giyim ve ayakkabı olurken buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,11 ile eğitim oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en çok azalan ana grup yüzde -0,58 ile giyim ve ayakkabıyken buna karşılık, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 3,79 ile konutlarda yaşandı. Ayrıca, endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla, 35 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim yaşanmadı. 

Verilere göre, 103 temel başlığın endeksinde ise artış yaşandı.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ NE KADAR OLDU?

Özel kapsamlı tüfe göstergesine ilişkin yer alan verilerde ise işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,90, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 25,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 70,40 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 68,25 olarak kaydedildi. 

BAKAN ŞİMŞEK VERİLERİ DEĞERLENDİRDİ

TÜİK tarafından haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu ifadelerde bulundu:

"Dezenflasyon süreci başladı. Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64’lük aylık haziran verisi ise yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız."

CEVDET YILMAZ'DAN DEĞERLENDİRME

TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerini açıklması sonrası bir başka açıklama ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi. 

Verilere ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Yılma, şu ifadelere yer verdi: 

"Enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerileme de fiyatlardaki artış eğiliminin zayıfladığını göstermektedir. Çalışanından emeklisine, sanayicisinden çiftçisine toplumun her kesiminden vatandaşımızın ortak arzusu enflasyon probleminin çözülmesidir. 

Temel hedefimiz vatandaşımızın öncelikli meselesi olan enflasyonu asgari seviyeye düşürmektir. Enflasyonda düşüşle ekonomide öngörülebilirlik sağlanacağı gibi gelir dağılımı da olumlu yönde gelişecektir. Bu hedef doğrultusunda enflasyonla mücadelede uyguladığımız para ve maliye politikaları sayesinde dezenflasyon sürecine girmiş bulunuyoruz. 

Yapısal reformlarla desteklediğimiz enflasyonla mücadele sürecinde büyüme, istihdam ve ihracat hedeflerimizi de gözetmeye devam edeceğiz.

Kararlılıkla uyguladığımız ekonomik program ve ortaya koyduğumuz güçlü siyasi iradeyle yılın ikinci yarısında enflasyondaki azalmanın hızlanarak sürmesini bekliyoruz. 2026 yılında ise enflasyon oranını tekrar tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. "

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *