2023 seçimleri için geri sayım başlamışken milyonlarca vatandaş imar affının çıkıp çıkmacağını merak etmeye başladı.
Gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen imar affında son gelişmeler haberimizde...
"MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ AMAÇLANMAKTADIR"
İmar affı, BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından geçtiğimiz yıl Ekim ayında TBMM'ye sunulmuştu. TBMM Başkanlığı ise konuyu komisyona sevk etmişti.
Destici yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
"Yüz binlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.
2018 yılında, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi amacıyla imar barışı düzenlemesini hayata geçirmişti. Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019'da sona erdi. Kaçak yapı inşa eden ancak imar barışından faydalanamayan milyonlarca yapı sahibi yeni bir düzenleme bekliyordu.
Konu şimdilik değerlendirme sürecinde."
İmar affının çıkmasını isteyen vatandaşlar sık sık sosyal medyada etkinlik düzenliyor. Twitter'da #imarbarışıgüncellensin etiketiyle düzenlenen etkinliğe binlerce vatandaş katıldı. İmar affı mağdurları, tweetlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'u etiketleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.