Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, asgari ücretle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Washington'daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters’a konuşan Walsh, yüksek asgari ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Yüksek Artışların Etkisi
Walsh, bu yıl yüksek asgari ücret artışının olmamasını umduklarını belirtti. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerden elde edilen deneyimlerin, asgari ücretin bu oranda artırılmasının enflasyon beklentileri için büyük bir risk oluşturduğunu gösterdiğini belirtti. Yetkililerin bu dengeyi sağlamak konusunda farkındalığının olduğuna değindi.
Düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için Türkiye’nin nakit transferleri yaparak veya hükümet desteklerini daha etkili bir şekilde düzenleyerek sosyal programlar geliştirmesi gerektiğinin önemli olduğunu söyledi.
Walsh, mevcut finansal koşulların zaten sıkılaştığını ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) iletişimini güçlendirmesi gerektiğini dile getirdi. Enflasyon hedefi olan yüzde 14'e ulaşmak için daha fazla faiz artışı yapılmasının gerekli olabileceğine değindi.
Faiz İndirimine Dair Beklentiler
TCMB’nin sıkılaştırma yanlısı bir tutum izlediğini ifade eden Walsh, enflasyonun düşüş trendine girmesiyle birlikte faizleri sabit tutma kararının önemli olduğunu belirtti. Ancak piyasalarda TCMB'nin faiz indirimine ne zaman gideceğine dair farklı beklentilerin bulunduğuna dikkat çekti. Walsh, enflasyonun aylık bazda yüzde 2,5 seviyesinde seyrettiğini vurgulayarak, faiz indiriminden bahsetmenin muhtemelen erken olduğunu belitti.
Enerji İhtiyaçları ve Yenilenebilir Enerji
Walsh, Türkiye’nin istikrarsız enflasyon beklentileri ve yüksek enerji ithalatı ihtiyaçlarının, ülkeyi olası enerji şokları ve enflasyon artışlarına karşı daha savunmasız hale getirdiğini belirtti. Türkiye’nin bu durumu yenilenebilir enerji üretimini artırarak telafi edebileceğini ifade etti.