"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber Ekonomi İntibak yasasında son gelişmeler neler?

İntibak yasasında son gelişmeler neler?

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği intibak yasasında son gelişmeler neler? İntibak yasası ne zaman çıkacak?

TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Milyonlarca vatandaşın mağdur olduğu EYT sorunun çözülmesinin ardından gözler yasanın tamamlayıcısı olan intibak yasasına çevrildi. EYT düzenlemesinde intibaka yer verilmemesi mağduriyetin tam çözülmesine de engel oldu. İntibak yasasının çıkmaması nedeniyle emekliler ve EYT ile emekli olan vatandaşların maaşları arasında bir farklılık olacak. 

İntibak yasasıyla emekli maaşlarına da zam yapılacak. İntibak Yasası 2000 ve 2008 yılından sonra emekli olan vatandaşları kapsamaktadır. EYT ve İntibak yasası kapsamında yapılan düzenlemeler ile 2000 yılından önce emekli olanlar vatandaşlar da yasa kapsamında yer alacak.

2003 yılında İntibak Yasası’na geçilmesi ile birlikte prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre eşit maaşlar verilecek. Bununla birlikte emekli maaşlarına yapılan zam oranları da yüzde 70 seviyesinde olacak.

İNTİBAK YASASI İLE 1.200 TL DAHA ARTACAK

2000 sonrası emekli olanlar merakla intibak zammını beklerken EYT'nin yasalaşması, enflasyon verileri gibi nedenlerle seçim öncesinde bu konunun değerlendirmeye alınması halinde emekliye verilecek olan intibak zammının en az 1200 TL olacağı iddia ediliyor.

Öte yandan SSK (4A) ve BAĞ-KUR'dan (4B) 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldığına dikkat çekiyor ve intibak ile aradaki maaş farklılığının son bulmasını talep ediyor. Yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan kişilerin maaşı yeniden hesaplanacak. Böylece, milyonlarca emeklinin maaşı, çalışma süresi ve prim ödemelerine göre değişen oranlarda artacak. İntibak çıkarsa emekli maaşları 1.200 TL'ye varan miktarda yükselebilecek.

İNTİBAK DÜZENLEMESİNDE SON GELİŞMELER

TÜED, 2000'den sonra emekli olanlar için intibak istedi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesinin yapılmasını isteyerek şu açıklamalarda bulundu:

"EYT, emekli aylıklarına zam oranının yüzde 30'a yükseltilmesi, en düşük aylığın 5 bin 500 liraya çıkartılması adımları, intibak düzenlemesi ve bayram ikramiyesindeki artışla taçlandırılmalı. Milyonlarca emekli, intibak düzenlemesinin EYT düzenlemesiyle birlikte TBMM'ye sunulmasını dört gözle bekliyor. Bu adımın atılması, 2000 yılından sonra emekli olanlara rahat bir nefes aldıracaktır." 

EMEKLİYE İNTİBAK ZAMMI OLACAK MI?

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, intibak düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin primlerin eşitlenmesinden bahsetti. Bağ-Kur'luların 9 bin gün prim biriktirmesi gerekirken, SSK'lıların 7 bin gün biriktirmesi gerekiyor. Buradaki haksızlığın giderilmesi primlerin eşitlenmesi söz konusu. Maaşların eşitlenmesi talepleri var, bu konuda bir çalışma var." ifadelerini kullandı.

İLK İNTİBAK 2012'DE GELDİ

Emeklilere intibak konusu uzun zamandır Türkiye gündeminde. 2000 yılı öncesinde emekli olanlar arasındaki maaş farklılıklarını gidermek için 2012 yılında intibak yasası çıkarıldı. Bu yasa ile tüm maaşlar yeniden hesaplanmış, yaklaşık 2 milyon SSK'lının gelirinde artış olmuştu. Yasanın ardından gelen bu artışlar 2013 yılının Ocak ayından itibaren maaşları yansıtılmıştı.

Bu düzenlemenin ardından 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar  vatandaşlar da intibak talepleriyle gündeme geldi. Bu taleplerin altında yatan neden ise emekli maaşlarının 3 ayrı dönem baz alınarak hesaplama yapılması…

Emekli maaşları hesaplanırken 1999 öncesi, 1999-Ekim 2008 arası, Ekim 2008 sonrası çalışmalar için farklı hesaplama yapılıyor. Her üç dönemde de farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları kullanılıyor.

detail-photo-fancybox-2

3 AYRI HESAPLAMA VAR

İlk dönem olarak 1999'a kadar olan süreye bakılıyor. Burada aylık bağlama oranları yüksekten uygulanıyor ancak güncelleme katsayısı dışında başka bir katkı olmuyor.

1999 ile 2008 arasında yapılan ikinci dönemde ise aylık bağlama oranları düşse de büyüme oranı güncellemede kullanılıyor. 2008 sonrası dönem ise ayrı olarak hesaplanıyor. Burada da büyüme hızının yüzde 30'u alınırken, bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemede kullanılıyor.

Meclis'in seçim gündemi nedeniyle tatile girmesinin ardından intibak yasaının çıkması hakkında beklenti düşmüşken gözler yetkililere çevrildi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *