Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlardır.
TYP işçilerine, 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ödeme yapılır.
İŞKUR'da Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında çalışan işçiler 11 aylık bir program dahilinde görev alıyorlar. Bu programa katılanlar yılda 11 ay çalışabiliyor. Ardından 3 ay bekleme süresinden sonra tekrar programa katılabiliyor. Katılımcı TYP’de en fazla 24 ay görev alabiliyor. Geçici çalışma süresinden ötürü maddi güvence hissetmeyen TYP işçileri düzenli bir geçim kaynağı istiyor.
Bu süreç içerisinde beraber çalıştıkları iş arkadaşlarından bir farkları olmadığını dile getiren İŞKUR TYP’li işçiler gerek sosyal medya gerekse diğer mecralarda kadro için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Sürekli çalışma hakkı ve güvence isteyen TYP işçileri MEB'e bağlı temizlik ve güvenlik işlerinde çalışıyorlar.
İŞKUR TYP işçileri kadroya alınacak mı?
İŞKUR TYP başvurularının başlamasının ardından uzun süredir süreklilik ve kadro gelmesini bekleyen Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında çalışan işçiler TYP işçilerine kadro ve süreklilik konusunda bir adım atılıp atılmayacağını araştırmaya başladı. Geçici çalışma süresi binlerce İŞKUR TYP işçisini mağdur ederken İŞKUR TYP işçileri kadroya alınacak mı?
İŞKUR TYP işçilerinin kadroya alınmaması ve sadece belirli bir süre boyunca çalışması işsizliğin artmasına neden olurken işçilerin maddi ve manevi olarak zor durumda kalmalarına yol açıyor. Düzenli bir iş hayatı ve gelir isteyen TYP işçileri kadro ve süreklilik düzenlemesi yapılmasını ve bu mağduriyetlerin bitirilmesini talep ediyor.
Geçici çalışma şartları nedeniyle mağdur olan İŞKUR TYP işçileri düzenli bir gelir elde edemezken düzenli bir çalışma hayatı da geçiremiyorlar. İşlerinde iyi olsalar bile kadroya alınma şansı olmayan İŞKUR TYP işçileri yıllardır kadroya alınmayı ve çalıştıkları kurumda süreklilik verilmesini talep ediyor.
Yıl içinde belli bir dönem için kamu kurumları bünyesinde görev alan ancak sonra yine işsizlikle karşılaşan İŞKUR TYP işçileri, işlerinde süreklilik isterken kadro talebinde bulunuyor. Düzensiz çalışma hayatı nedeniyle maddi ve manevi olarak sıkıntı yaşadıklarını belirten İŞKUR TYP işçileri birçok mecradan yetkililere seslenerek çözüm bekliyor.
Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nda da İŞKUR TYP işçileri gündeme alınmazken Bakan Vedat Işıkhan da göreve başlamasının üzerinden aylar geçmesine rağmen konuya dair olumlu ya da olumsuz bir açıklamada bulunmadı. Uzun süredir geçici olarak çalışan ve işsizlik sıkıntı çeken İŞKUR TYP işçileri birçok mecrada yetkililere seslenirken Bakan Işıkhan'ın kendilerini görmezden gelmemesini ve yaşadıkları mağduriyetin çözülmesini talep ediyor.
Meclis'e önerge verilmişti!
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, geçtiğimiz aylarda, Toplum Yararına Program kapsamında çalışan personellerin hayat şartları karşısında zorlandıklarını belirtmişti. TYP işçilerinin kadroya alınmasını isteyen Barut düzenleme talebini dile getirdi. TBMM'de yapmış olduğu konuşmasında TYP'lilere kadro verilmesi için, "Devlet kurumları bu vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Çalışma süreleri uzatılmayan bu vatandaşlarımız işsizliğin pik yaptığı böyle bir dönemde nasıl iş bulacak, ailelerini nasıl geçindirecekler? Sesimize kulak verin ve bu çalışanlarımızın mağduriyetlerini giderin; köle gibi çalıştırılan insanların iş güvencesini sağlayın ve haklarını verin." dedi.
CHP'li Barut, TYP kapsamında çalışan personellerin diğer sorunlarına da değindi. Barut, TYP politikasına eleştiride bulunarak, "İŞKUR aracılığıyla okul, kaymakamlık, valilik gibi kamu kurumlarında üç, altı ve dokuz aylık sürelerle toplum yararına program kapsamında kıdem ve tazminatı ile hiçbir sosyal hakkı bulunmadan çalıştırılan yüz binlerce vatandaşımız büyük mağduriyet yaşıyor," dedi. Bu vatandaşların her sene mağduriyet yaşadıklarına da sözlerine ekleyen Barut, sözleşme sonunda çalışanların işsiz kaldıklarını söyledi.