Borsa İstanbul'da hisse senetleri değer kaybetmeye devam ediyor. Garanti Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank hisselerindeki sert düşüş üzerine işlemleri devre kesicinin devreye girmesi nedeniyle durduruldu.
BIST 100 Endeksi, dün yüzde 7,37 ile 24 Şubat 2022'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti ve 5.116,41 puandan günü tamamladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi, güne yüzde 0,09 artışla 5.120,96 puandan başladı. Dün BİST 100 endeksin yüzde 7 dolayında düşmesine karşın bankacılık endeksi XBANK yüzde 9 düşmüştü. Bugün açılışta BIST 100 Endeksi, önceki kapanışa göre 4,56 puan ve yüzde 0,09 değer kazanarak, 5.120,96 puana yükseldi. Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi, başta olmak üzere düşerken Garanti Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank hisse senedinde işlemler devre kesicinin devreye girmesi nedeniyle durduruldu. Garanti Bankası yüzde 4’e yakın değer yitirir iken Halk Bankası yüzde 6’ya yakın değer kaybına uğradı.
Teknik:
İslam Memiş açıkladı :"Kısa vadeli yerli yatırımcıların zengin olma hayaliyle kredili işlem yapmaları. Son aylarda kredili işlem yapanların sayısında ciddi bir artış vardı. Çok yükseldiğini düşünen yatırımcılar, satış için fırsat kolluyorlardı. Düşüş başladığında panikleyip satışa yüklendiler. Tabii bir de “fırsat bu fırsat“ deyip açığa satış yapanlar da devreye girdi. Malum, kredili işlem yapan açığa oynamayı sever. Kumardır onlar için bu piyasa. Erken seçim kararı ve diğer siyasi haber akışlarıyla satış için karar verenlerin aynı güne tekabül etmesi… Bunlar gibi birçok nedeni sayabiliriz.
Siyasi:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, erken seçimle ilgili, “2023 seçim tarihini biraz öne çekebiliriz” açıklaması; Anayasa Mahkemesi’nin, HDP’nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koyması; 6’lı masanın toplanması; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşebileceğinin sinyalini vermesi; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna liderleriyle görüştükten sonra “6-7 Ocak” tarihlerinde ateşkes haberinin gelmesi gibi birçok siyasi gelişmenin yaşandığı bir gün oldu.
Düşüşler devam eder mi? Bugün piyasa açıldığında hep beraber göreceğiz.Olasılıklara baktığımızda:- Tepki alımları gelir
- - Panik olan yatırımcılar satışa geçer, geçici düşüşler kısmen devam eder
- - Profesyonel yatırımcılar kısa vade için alım yapar
- - Yatırımcıyı koruyacak tedbirler açıklanır
- - Açığa satışlara sınırlama gelir
Bu olasılıkları bugün göreceğiz. İki haftadır “5 bin 500 puan üzerine dikkat edin, 4 bin 900 - 4 bin 750 ve 4 bin 400 puanlar görülebilir” uyarılarımı anımsatmak isterim. Bu uyarıyı neden yaptım? Bunun nedeni teknik değil, siyasi! Yani, dün yapılan aslında hükümete bir OPERASYON’du. Yani, GÖZDAĞI. Bakın Türkiye bir seçim sürecine girdi. Aralık ve Ocak ayında musluğu açmaya başladılar. Teşvikler, destekler, EYT, asgari ücret, memur ve emekli zammı gibi birçok süreci gördük. Ancak bitmedi, devamı gelecek. Özellikle doların baskılandığı bir süreçten de geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı, SPK, BDKK, TCMB tedbirlerini aldı, kararlıkla yoluna devam ediyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu haftaki açıklamasında, “Biz kurun ne sert düşüşüne ne de sert yükselişine müsaade etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu. Yani, dövizden bir şey çıkmaz. Bir yıldır kur kontrol altındayken, diğer varlıkların getirisi azken yerli yatırımcı ne yaptı? Borsaya girdi. O girişte öyle böyle değil, 3,5 milyon yatırımcı. Borsanın yüzde 70’i yerli yatırımcı. 2022’de getirisi ise yüzde 196. Medet umulan doların getirisi ise yüzde 40’da kaldı. “Seçim sürecine girdiniz, sizi dolar ile vuramazsak borsa ile vururuz” diyenler, dün yaşanan siyasi gelişmeleri fırsat olarak kullandı. Altında daha derin mevzular var ancak burası yeri değil. Peki operasyon sürecine devam edecekler mi? Bence EVET. Yaptırımlar, siyasi dış müdahaleler, suikast senaryoları, kredi notu düşürme gibi…