"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5644 %0.24
36,0554 %-0.5
3.415.548 %0.73
3.000,91 1,31
Ara
İşçi Haber Ekonomi Japon balıklarına ilgi arttı

Japon balıklarına ilgi arttı

Antalya'da 40 dönüm arazide kurulan çiftlikte yetiştirilen binlerce Japon balığı, Türkiye'nin çeşitli illerindeki akvaryumları süslüyor.

İstanbul'da süs balığı ithalatı yapan Rıdvan İmamoğlu, 11 yıl önce Antalya'nın Serik ilçesi Burmahancı mahallesinde 40 dönümlük boş arazi satın alarak süs balığı üretimi için kolları sıvadı.

Alana 6 ton su kapasiteli 560 beton havuz ve 30 toprak havuz kuran İmamoğlu, damadı Hüseyin Madenci ile Japon balığı üretmeye başladı. Havuzlarda renkleriyle adeta görsel şölen sunan balıklar, Türkiye'nin dört bir yanındaki akvaryumları süslüyor.

Tesisin işletme müdürü Hüseyin Madenci, Rıdvan İmamoğlu ile 1989 yılında Bulgaristan'dan göç ederek İstanbul'a yerleştiklerini söyledi.

İstanbul'da süs balığı ithalatı yaparken "Neden kendimiz üretemiyoruz?" diye kendilerine sorduklarını ifade eden Madenci, "Üretim yapmak için Serik ilçesindeki bu araziyi tercih ettik. 40 dönüm üzerine sistemli bir üretim çiftliği kurduk. Çiftlikte ürettiğimiz balıklar büyük ilgi gördü. Japon balıklarının 'oranda, kelebek kuyruk, ranchu, ryukin' cinslerini üretiyoruz." dedi.

Genelde toptancılara ve petshoplara satış yapıyoruz

Birkaç sene önce tropikal balık türlerini de yetiştirdiklerini ancak kaliteyi yakalamak için sadece Japon balığına yöneldiklerini anlatan Madenci, "7 sene küçük Japon balıklara yoğunlaştık. 2 yıldır da Avrupa standartlarında tam kalite, daha iri balıklar üretiyoruz. Kaliteye yönelik çalışma yaptığımız için havuzlardaki balık sayısını azalttık. Önce milyonu aşan balık üretirken şimdi yılda 500 bin civarında balık üretiyoruz. Örneğin orkide kuyruk türünü Türkiye'de ilk defa bu çiftlikte ürettik, çok büyük ilgi gördü." diye konuştu.

Türkiye'nin bütün illerine balık gönderdiklerine işaret eden Madenci, "Özellikle büyük şehirlere yoğun sevkiyatımız var. Genelde toptancılara ve petshoplara satış yapıyoruz. Anaç balıklarımızı ayrı havuzlarda yumurtlatıp ardından yavruları toprak havuzlarda büyütmeye alıyoruz. Daha sonra büyük ağlarla bu havuzlardan alıp kalitesine göre ayırıyoruz ve satışını yapıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgını sürecinde akvaryum balıklarına ilgi arttı

Yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgını nedeniyle insanların evlerde daha çok zaman geçirmeye başladığını anlatan Madenci, "İnsanlar salgın sürecinde akvaryum balıklarına daha fazla ilgi göstermeye başladı. Balıklarımız daha fazla ilgi gördü. Bize sosyal medyadan ulaşan insanlar bilgi aldı, sipariş verdi. Balık beslemek onları bu dönemde mutlu etti." dedi.

Akvaryum balığının üretildiği bir tesiste çalışmanın bir ayrıcalık olduğunu söyleyen Madenci, "Hem su sesi hem de Toros Dağları'nın eteklerinde bol oksijen içerisinde balık üretimi, insana mutluluk veriyor. Herkese evinde akvaryum balığı beslemeleri tavsiyesinde bulunuyorum. İnsana huzur veriyor, rahatlatıcı bir etki bırakıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İlginizi çekebilir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *