Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan yaptığı açıklamalarla erken emeklilik konusuna açıklık getirdi. Peki, kademeli emeklilikte son durum ne? Kademeli emeklilik çıkacak mı, gün prim yaş şartı aranacak mı?
KADEMELİ EMEKLİLİK ÇIKACAK MI?
EYT hakkından faydalanarak emekli olmalarına imkan tanındı ve yaklaşık 2 milyon kişi emekli maaşına bağlandı. Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme gelmesiyle gözler kademeli emeklilik 2025 gelişmelerine çevrildi.
Emeklilik sistemi değişeceği yönündeki beklentiler sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Emeklilik sisteminde bir değişiklik planlamıyoruz. Emekli olabilmek için gereken prim ve yıl şartlar devam edecek" ifadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı “Mağduriyetle ön plana çıkmak bence sağlıklı bir tarz değildir. Bu çerçevede biz şu an mevcut aktüeryal dengeyi nasıl sağlayabiliriz, emeklilerimize aylıkları düzenli bir şekilde nasıl ödeyebiliriz, sağlık hizmetlerini Sürdürülebilir hale nasıl getirebiliriz bunun telaşı ve çalışması içerisindeyiz” dedi.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?
Kademeli emeklilik belirli bir yaş ve prim gününü tamamlayan sigortalıların emeklilik hakkı kazanmasını sağlayan alternatif bir sistem olarak biliniyor. Sistemde emeklilik yaşı ve gereken prim gün sayısı, kişinin sigorta giriş tarihine göre kademeli olarak belirleniyor.
Böylece her sigortalı için eşit bir sistem yerine, giriş tarihlerine göre düzenlenmiş bir hak ediş süreci işletiliyor.

1999-2008 Arası Sigortalılar ve Sonrası İçin Yaş ve Prim Gün Sayısı
8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için emeklilik şartları değişiklik gösteriyor. Bu gruptaki kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurduğunda ve 7000 prim gününü tamamladıklarında emekli olabiliyor.
30 Nisan 2008 sonrası sigorta girişi yapılan kişiler için emeklilik yaşı ve prim şartı, çalıştıkları statüye göre farklılık gösteriyor. İşçi statüsündekiler için 7200, memur ve esnaf statüsündekiler içinse 9000 prim günü gerekiyor. Şartları sağlayanlar da yaş şartına bağlı olarak 65 yaşına kadar beklemek zorunda kalabiliyor.
