Kalyon Fotovoltaik Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın (Kalyon PV) güneş paneli üretiminin ilk adımı olan 'seed' imalatı, Türkiye'yi bu alanda Çin'den sonra ikinci sıraya taşıdı.
Kalyon Holding tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kalyon PV yerli ve milli kaynaklarla teknoloji atılımlarını sürdürüyor.
'Seed'in güneş paneli üretiminin ilk adımı olduğu belirtilen açıklamada, 'Seed, Kalyon PV'nin yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu yerli ve milli 'Ata Tohumu'na dönüştü. Yerli 'Ata Tohumu' üretimi ile Kalyon PV, güneş teknolojileri alanında hem ülkemizin hem de dünyanın önemli üreticilerinden biri olurken, ülkemizin enerji bağımsızlığına yeni bir katkı sağlamış oldu.' ifadelerine yer verildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kalyon PV Üst Yöneticisi Ersan Tüfekçi, şunları söyledi:
'İngot ve Wafer fabrikamızdaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz kapsamında, Çin'in dışında dünyanın Ar-Ge dahil 4 fabrikayı tek çatı altında birleştiren ilk firması olma unvanımızı yine Çin'in dışında ingota kristal yapıyı veren dünyanın tek seed (tohum) üreticisi olma unvanıyla pekiştiriyoruz. Güneş panelinin ham maddesi polisilisyumun ingota dönüşmesi için maya görevi gören 'Seed', ortalama 350 kilogram ağırlığındaki ve 3,5 metre uzunluğundaki devasa ingotlarımızın kusursuz kristal yapısını kazandırmaya yardımcı oluyor. Yerlilik oranımızı da yüzde 90'a ulaştıran yerli 'Seed' üretimimiz, güneş teknolojileri alanında Türkiye'yi benzersiz bir konuma yükseltiyor.'
Tüfekçi, dünyadaki teknoloji trendlerini yakından izlediklerine dikkati çekerek, 'Çin'in tekelini de kırdığımız bu teknolojik gelişmemizle gerek Avrupa'nın gerek ABD'nin Seed tedarikçisi olmak istiyoruz.' değerlendirmesini yaptı.
Güneş panellerinin ilk yüksek tonajlı ihracatını da geçen aylarda ABD'ye yaptıklarını belirten Tüfekçi, 2025'te ABD başta olmak üzere pek çok ülkeye 500 megavat güneş paneli ihraç etmeyi hedeflediklerini ifade etti.