İŞÇİ HABER-ELİF ZÜLFİGAROĞLU
Rusya sınırında sebze ve meyvelere uygulanan bitki sağlığı kontrolü sırasında Rusya’da karantina listesinde olan zararlı türlere rastlanıldı.
Rusya yetkili servisi tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılan bildirimde, Türkiye’den ithal edilen çeşitli meyve ve sebze ürünlerinde; Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata), Tripsler (Frankliniella occidentalis), Domates güvesi (Tuta absoluta), Meyve sineği (Megaselia scalaris), Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (Tomato spotted wilt virüs) ve Kahverengi buruşuk meyve virüsü (Tomato brown rugose fruit virüs) tespit edildiği belirtildi.
BİLDİRİMLER NE ANLAMA GELİYOR?
İhraç edilen ürünlerde bulaşan oranı yüksek, tarım ürünlerine ve çevreye büyük zararlar veren karantina zararlısı tespit edilmesi halinde ürünler ülke sınırından geri gönderiliyor.
İhraç ülkesine yapılan bildirimlerin artması ve durumun düzelmemesi halinde ihracata kısıtlama uygulanmasına karar veriliyor. Sonuç olarak bu tarz ürünlerin ihraç edilmesi ekonomiye büyük zararlar veriyor.
BAKANLIK UYARDI
Bakanlık, düzeltici önlemlerin alınması için İl Tarım ve Orman Müdürlüklerini konuya ilişkin uyardı.
Buna göre Bakanlıktan yapılan açıklamada; ihracata konu olan ürünlerin, üreticiden temini ile başlayıp, ürünlerin paketlenmesi ve ihraç edilmek amacıyla karantina kontrollerinin de yapılarak Bitki Sağlık Sertifikasının düzenlenmesi sonrasında nakliye araçlarına yüklenerek Türkiye gümrük bölgesinden çıkış süreci de dahil olmak üzere ihracata hazırlanan partiye ait tüm aşamalarda hassasiyet gösterilmesi ve Uluslararası Bitki Sağlığı koşullarına ve Rusya’nın bitki sağlığı ve karantina kriterlerine en üst seviyede dikkat gösterilmesi gerektiği bildirildi.
GERİ GÖNDERİLEN ÜRÜNLERE NE OLUYOR?
Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den ihraç edilen ve herhangi bir nedenle (pestisit kalıntısı veya karantina zararlısı nedeniyle veya ticari anlaşmazlık nedeniyle veya başka nedenlerle) geri dönen ürünlerde geri dönme sebebi de dikkate alınarak resmi kontroller yapılıyor.
Türkiye giriş gümrüğünde üründen numune alınarak, geri dönen ürün taze meyve ve sebze ise hem karantina zararlısı (bitki sağlığı) ve hem de pestisit kalıntısı (gıda güvenilirliği) yönüyle kontrol edilerek, Türkiye Mevzuatı'na uygun olmayan ürünlerin yurda girişine izin verilmiyor.
İhraç mallarında gözlemlenen söz konusu virüs ve parazitler sebebiyle 2023 yılında Rusya’dan 18 bin 908 kilo meyve sebze için toplamda 1067 bildirim alınmıştı.