Kayıt dışı faaliyetlere sert darbe: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu'nun ülke genelinde büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim programı hazırladığını açıkladı. Denetimlerin, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi büyük şehirler başta olmak üzere toplamda 31 ilde gerçekleştirileceği belirtilirken, bu süreçte yaklaşık 500 vergi müfettişi görev alacak.
YOĞUN DENETİM PROGRAMININ DETAYLARI
Bakan Şimşek, yapılacak denetimlerin yurt genelinde yayılmasının planlandığını ve yüz binlerce mükellefi kapsayacağını ifade etti. Ayrıca, risk analiz çalışmaları için makine öğrenmesi analizlerinin de kullanılacağı vurgulandı. Denetimlerin hedefinde, riskli olduğu değerlendirilen 3,400 büyük şirket bulunuyor. Bu şirketler, vergi konularında izaha davet edilecek.
İZAHA VERMEYENLER VERGİ İNCELEMESİNE ALINIYOR!
İzaha davet edilecek konular arasında, enflasyon düzeltmesi hükümlerinin mevzuata aykırı olarak vergi matrahını aşındıracak şekilde uygulanması, kayıt dışı hasılat elde edilmesi ve işletmelere ait banka hesapları yerine üçüncü kişilerin IBAN'ları üzerinden tahsilat yapılması yer alıyor. Ayrıca, kâr payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması ve istisna ile indirimlerin yanlış uygulanması gibi 30 farklı husus da denetim kapsamında incelenecek.
Yoğunlaşan saha denetimlerimizle vergiye gönüllü uyumu artıracağız.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) October 13, 2024
3 bin 400 büyük şirketi 30’a yakın farklı işleme yönelik izaha çağırıyoruz. İzah vermeyen veya izahı yeterli görülmeyenleri vergi incelemesine alacağız.
Vergide etkinliği artıracak ve adaleti sağlayacağız. https://t.co/QLE1BwdLBO
Sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi de bu konular arasında bulunuyor. İlk hesaplamalara göre, izaha davet edilecek büyük şirketlerin, ilgili dönemler için 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettikleri tespit edildi.
DÜRÜST MÜKELLEFİ KORUMA
Bakan Şimşek, izaha davet sürecinin sonucunda, belirtilen matrah üzerinden hesaplanacak milyarlarca liralık verginin kamuya kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti. "Dürüst mükellefin her zaman yanında olacağız, çok kazanan ancak az vergi ödeyen mükelleflerin takibini de asla bırakmayacağız." diyen Şimşek, kayıt dışılığın önüne geçerek vergi adaletini sağlamaya yönelik tüm sektörlerde denetimlerin artarak devam edeceğini ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın büyük şirketlere yönelik başlattığı denetim programı, vergi matrah farklarının belirlenmesi ve kayıtdışılıkla mücadelenin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu süreç, hem devletin vergi gelirlerini artırmayı hem de mükellefler arasında adaleti sağlamayı amaçlıyor.