"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2880 %0.08
36,9857 %-0.09
2.262.093 %-1.524
2.998,70 -0,97
Ara
İşçi Haber Ekonomi Kira ödemelerinde yeni dönem: Yüzde 20'si vergi olarak kesilecek

Kira ödemelerinde yeni dönem: Yüzde 20'si vergi olarak kesilecek

Yeni vergi paketinin maddelerinin öğrenilmeye başlanmasıyla yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Söz konusu vergi paketinde yer verilen maddeye göre ev sahiplerinin, artık bankaya yatırılan kiranın yüzde 20'sinin vergi olarak verilmesiyle kalan kısmını almak zorunda kalacağı öne sürüldü.

Edinilen bilgiye göre, yeni vergi paketi ile kiracı kirasını her ay bankaya yatırmak zorunda kalacak. Banka ise hesaba düşen kira parasının yüzde 20'sini (5'te 1'ini) vergi olarak kesip Maliye'ye gönderirken kalan ücreti ev sahibinin hesabına yatıracak.

Yeni paket ile birlikte evini kiraya verenlerin yılda bir defa beyanname vererek ödedikleri kira vergisinin (Gayrimenkul Sermaye İradı-GMSİ) otomatik vergi haline dönüşebileceği iddiasında bulunuldu.

KİRADA AYLIK VERGİ KESİNTİSİ

Konuya ilişkin bilgiler Sözcü'de yer aldı. Habere göre, mevcut yasaya göre bir yıl boyunca elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname verilerek ödeniyorken beyan sırasında her yıl yeniden değerleme oranında artan istisna tutarı toplam gelirden düşülüyor ve kalan kısım üzerinden yüzde 15'ten başlayarak vergi olarak tahsil ediliyor.

Söz konusu paket ile getirilecek yeni sistemde ise kira gelirlerinin tıpkı çalışanların her ay maaşından yapılan vergi kesintisi (stopaj) gibi kesintiye uğrayabileceği öğrenildi. 

İADE TALEP EDİLEBİLECEK

Bütün kira ödemelerinin bankalar üzerinden yapılmasıyla banka, faiz ve benzeri kazançlarda olduğu gibi ev sahibinin hesabına yatan kira parasından yüzde 20 oranında stopaj kesebilir ve kalan tutarın ise vergisi ödenmiş kira geliri olarak ev sahibinin hesabına yatırılabilir. Bu tahsilat şekliyle, normalde yüzde 15'ten başlayan kira vergisi yüzde 20'ye yükselmiş olacak.

Öte yandan, ev sahipleri sonrasında isterlerse giderlerini beyan edip ödedikleri vergiden iade talebinde bulunabilecek. Edinilen bilgiler arasında, uygulamanın 2025'ten itibaren elde edilecek kira gelirlerinde geçerli olacağı öğrenildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *