"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2428 %0.06
37,0591 %0.09
2.296.982 %-0.352
3.018,88 0,89
Ara
İşçi Haber Ekonomi Kızıldeniz ve Panama Kanalı'ndan küresel ticarete büyük darbe

Kızıldeniz ve Panama Kanalı'ndan küresel ticarete büyük darbe

Küresel çapta gerçekleşen ticaret, nakliye güzergahlarındaki aksamalar nedeniyle sekteye uğrayarak, ticarette büyük çapta olumsuzluklara neden oluyor.

Yaşanan aksaklıklarla ilgili açıklama yapan Uluslararası Para Fonu IMF, Kızıldeniz'de yaşanan saldırıların küresel ticareti aksattığını belirtti.

Edinilen bilgilere göre, Süveyş Kanalı'ndaki ticaret hacminde yılın ilk iki ayında,bir önceki yıla göre yüzde 50 azalma yaşandı.

Yaşanan sorunlara karşı her ne kadar çözüm önerileri bulunulmaya çalışılsada bu yeterli olmada. Yaşanan aksaklıklara karşı bazı nakliye şirketleri, gemilerini Ümit Burnu'na yönlendiriyor ancak bu durumda da teslimat süreleri ortalama 10 gün artırıyor.

KURAKLIK, GÜNLÜK GEMİ GEÇİŞLERİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTTI

Kızıldeniz'de yaşananlara karşın Panama Kanalı'nda da kuraklık etkisini olumsuz yönde gösteriyor. 

IMF'nin açıklamasına göre, Panama Kanalı'ndaki ticaret hacmi geçen yıla kıyasla yüzde 32 düşerek gerileme yaşadı. Panama Kanalı'nda Ekim ayından beri yaşanan kuraklık  sonucunda gemi geçişleri büyük oranda azaldı.

IMF yaşanan kuraklığın ciddiyetine dikkat çekerek, nakliye güzergahlarındaki aksaklıkların devam etmesi durumunda bazı tedarik zincirleri için geçici engel oluşturabileceği uyarısında bulunarak bu durumun da yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskıya neden olabileceğini aktardı.

(Kaynak:AA)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *