Türkiye’de son 4 senedir kripto para kullanımı rövanştadır. Dini değerlerine dikkat eden kişiler tarafından “ Kripto para kullanımı ile ilgili caiz midir? “ sorusunun cevabı merakla aranmaktadır. Son dönemlerde oldukça tartışma yaratan bu konuyu sizler için araştırdık. İşte, Din adamlarının kripto parayla ilgili sorulara verdikleri cevaplar…
İslam âlimleri kripto paranın caiz olup olmadığı konusuna değindi. Her kesimden din adamlarının kripto para konusunda farklı görüşleri vardır. Bunlardan biri olan İslami mikrofinans şirketi Blossom Finance’e göre kripto para birimleri yerel hükümet tarafından yasaklanmadıkça itibari para olarak nitelendirilebileceği konusuna değindi. İşte, açıklamaların tamamı…
“Bir para biriminin para hükmünde olabilmek için değerini devlet otoritesinden almalı veya altın gibi değere sahip olması gerekir. İnternet üzerinden sanal paralarla alışveriş yapılması bazı kesimler arasında olumlu karşılamasa’ da devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez. Kripto paraların değer kazanıp kaybettiği, daha çok para aklanması gibi amaçların ortaya çıkabileceğinden, meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabildiği için ve devlet tarafından denetimin uzak olması gibi sanal paramın alım satımının yapmak caiz değildir” açıklamalar mevcuttur.
Konuyla alakalı bir diğer yetkin kişinin söylemi de, kripto para ve bitcoinlerin alt yapısında madencilik yapılmasından kaynaklı israfa yol açtığı konusunda görüş bildirmişlerdir.
Madencilik ile sistemdeki bazı şifreler çözülerek yazılımdaki paralar bulunmakta, bulanın malı olmaktadır. Sistemde 23 milyon bitcoin vardır. Bunlardan her biri bulundukça, yeni bitcoin bulma ve şifreleri çözme ihtimali daha da zorlaşmaktadır. Bunun için çok sayıda kişi birleşmekte, yüksek sistemli büyük bilgisayarla çalışılmaktadırlar. (İfade edildiğine göre, 0.01 btc kazanmak için 320 gb lık bir işlemciyle 12 ay çalışmanız gerekir.) Bu işlemcinin kurulma ve çalışma maliyeti çok yüksek. Ayrıca çok elektrik tüketmesi söz konusu. Bu sistem çok gürültülü çalışmakta ve aşırı elektrik tüketimi sebebiyle, o ortamda aşırı bir sıcaklık meydana gelmektedir. Bundan dolayı, bu sistemin evde veya ev ortamında kurulması tavsiye edilmemektedir. Sistemin madencilik yönü, büyük israf yönüdür”.
Kripto para kullanımı caiz mi değil mi? Konusu oldukça tartışılan bir konu olduğu için her kesimdeki din adamının farklı görüşleri vardır. Diyanet işleri Başkanlığının bu konuda yaptığı iki açıklaması vardır.
"Vergiye tabii tutulmadığı için caiz değildir.“ diyen Diyanet İşleri Bakanlığı ikinci açıklamasında "Kripto para kullanmak bazı durumlarda haram değildir.” ifadelerini kullandı. Bu açıklamaya katılmayan birçok İslam âlimleri’ de oldu. Böylelikle kripto paranın haram olup olmadığı hakkında net bilgi tam olarak olmadığı anlaşıldı.