TCMB, son 2 ayda KKM'de 14 milyar dolarlık çözülmeye karşın yabancı para mevduat sadece 3,3 milyar dolar arttığını bildirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blogu Merkezin Güncesi'nde yayımlanan "Mevduat Tercihleri ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri" başlıklı analizde, son iki ayda Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) 14 milyar dolarlık bir azalma yaşanırken, yabancı para mevduatının sadece 3,3 milyar dolar arttığı vurgulandı.
Analiz, TCMB'de Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Fazilet Çavuşoğlu, Hazine ve Kurumsal Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Cihan Fırat ve Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı Erinç Menekşe tarafından hazırlandı.
MEVDUAT PAYI ARTIŞI TEMMUZ VE AĞUSTOS'TA HIZ KAYBETTİ
Raporda, son dönemde yabancı para mevduatındaki artışın, KKM'deki çözülme süreciyle ilişkili olduğu, ancak tasarruf sahiplerinin Türk lirasına olan talebinin devam ettiği belirtildi. Özellikle Nisan 2024'te başlayan sıkılaşma adımlarıyla lira mevduat payının arttığı, ancak Temmuz ve Ağustos aylarında bu artışın hız kaybettiği ifade edildi. Buna karşın, tüzel kişilerin lira mevduat payının tarihsel ortalamaların üzerinde istikrarlı bir seyir izlediği aktarıldı.
Analize göre, TCMB'nin KKM arz ve talebini azaltmaya yönelik attığı adımlar ve Hazine'nin vergi düzenlemeleri, KKM hesaplarındaki azalmanın hızlanmasına neden oldu. Son iki ayda KKM'den 14 milyar dolarlık çıkış yaşanırken, dövize ve altına yönelim yaklaşık 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak, bu süreçte yabancı para mevduatındaki artış yalnızca 3,3 milyar dolar ile sınırlı kaldı.
Sonuç olarak, toplam mevduat içinde TL payı son iki ayda yüzde 48,4'ten yüzde 51,8'e yükseldi. Yabancı para mevduattan TL'ye hızlı geçişin ardından, KKM'den çıkışın hızlanmasıyla yabancı para mevduat bakiyesi dengelendi. İlerleyen dönemde enflasyonun düşmesiyle TL mevduat payındaki artışın devam edeceği öngörülüyor.