"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1919 %0.23
44,0373 %1.2
4.204,20 % 3,12
3.369.360 %4.589
İşçi Haber Ekonomi Küresel ekonomide kemer sıkma zamanı: Faizler yüksek kalacak!

Küresel ekonomide kemer sıkma zamanı: Faizler yüksek kalacak!

Küresel ekonomik görünüm raporu, 2024'te mali konsolidasyonun ön plana çıkacağını ve enflasyonun düşüş gösterdiğini ortaya koydu.

Okunma Süresi: 2 dk

Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu 2024 yılı son verileri ile güncelledi. Rapora göre; bazı alanlarda iyileşmeler sürerken bir yandan da “kemer sıkma” sürecek.

Ekonomistler faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek kalacağına dikkati çekerek, yeniden kemer sıkma zamanı olduğunu dile getirdi.

Diğer yandan şirketlerin yeniden stok yapmaya başladığını vurgulayan ekonomistler, küresel ticaretteki toparlanmanın desteklemesini istiyor.

Veriler, 2024 yılının ilk altı ayında 1,5 yıllık ticari durgunluktan çıkıldığını gösteriyor.

KEMER SIKMAYA DEVAM

Uzmanlar bu raporda, “kimse açıkça tartışmak istemese de önümüzdeki dönem mali konsolidasyon yine gündemdeki yerini alacak” görüşüne yer verirken, tahminlere göre mali konsolidasyon hem ABD, hem de Avrupa'da 2027 yılına kadar GSYH büyümesi üzerinde, ortalama 0,3 puanlık bir düşüşe yol açacağını belirtiyor.

Bu durumda, öncelikle şirketlere yönelik vergi artışlarının, harcama kesintilerine göre daha olası olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Avrupa'da uygulanan parasal sıkılaştırmanın, her yıl GSYH'ye oranla yüzde 3'ten fazla borcun yatırımcılar tarafından üstlenilmesine yol açtığı da raporda ifade ediliyor.

Öte yandan ekonomistler enflasyonun, 2025 yılı ilk yarısında yüzde 2'lik hedefe ulaşmasının, ileride daha güçlü gevşeme döngüsüne alan sağlayacağına değindi.

Yaz aylarında beklenmedik bir şekilde düşüş gösteren enflasyon, enerji ve mal fiyatlarının genel enflasyonu aşağıya çekmeye devam edeceği öngörülüyor. Ayrıca, hizmet enflasyonunun da yavaşlayan ücretlerle birlikte rahatlamasıbekleniyor.