Türkiye'de son günlerde döviz kurunda yaşanan hareketlilikle sebebiyle zam haberi yağıyor. Enflasyon ve Dolar-Euro kurundaki artışın sonucu olarak gelen zamlardan neredeyse her sektör nasibini almış durumda. Yaşanan hareketlilikten en çok etkilenen sektörlerden biri de giyim sektörü oldu.
Alanında adını duyurmuş ve kanıtlamış LC Waikiki'den son günlerde artan fiyatlar ve zam olacağı iddialarına dair bir açıklama geldi.
Stoklar Tükenene Kadar Zam Yok!
LC Waikiki, alanındaki diğer şirketlere örnek olması gereken bir karar aldı. Şirket, az sayıda üretilmiş modeller hariç, stoklarındaki kış sezonu ürünlerine sezon sonuna kadar fiyat artışı yapmayacağını duyurdu.
LC Waikiki'bin yaptığı açıklamaya göre geçen yıla nazaran kumaş ve diğer girdi maliyetlerindeki 3 kat fiyat artışına rağmen, ekonomik olarak zor günlerden geçen müşterilerine destek olmak amacıyla bir karar aldı.
Şirket, son dönemlerde yaşanan aşırı fiyat artışlarıyla üretilmiş 2022 yeni sezon ürünlerine ve stokundaki on milyarlarca ürüne, şubat-mart aylarına kadar fiyat artışı yapmayacağını açıkladı.
Örnek Fedakarlık
LC Waikiki bu kararı, satılan ürünleri aynı maliyetlerle yerine koyamama ve hatta stoklara bağlı sermayesinin erimesi pahasına aldığını belirtti.
Açıklamada kendisinin de görüşlerine yer verilen LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, aldıkları kararla ilgili konuştu.
Küçük, "Ham madde ve enerji fiyatları şu anda tüm dünyada büyük bir sorun. Konfeksiyon ve ihracatçı birliklerinin de kamuoyuyla paylaştıkları gibi, bu konunun Türkiye’de çok daha büyük bir sorun haline geldi." dedi.
LC Waikiki'de Fiyatlar Artıyor İddiası
Geçen yaz sezonunda 19 TL’ye ürettikleri bir çocuk sweatshirt’ü için 63 TL, geçen yıl 27 TL’ye ürettikleri bir çocuk pantolonu için ise 81 TL üretici fiyat teklifleri ile karşılaşabildiklerini belirten Vahap Küçük, zaman zaman ortaya atılan ‘LC Waikiki fiyat artırıyor’ iddialarına yanıt verdi.
Küçük, “Neredeyse her şeyin fiyatının arttığı bugünlerde, müşterilerimizin giyim bütçelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Biz marka olarak fiyat artışlarını, sezon sonunda indirimlerle bitiremediğimiz ürünleri bir yıl sonraya devrettiğimiz durumda yapıyoruz, bu ürünleri yeni sezon emsal fiyat seviyesine çıkarıyoruz. Bunun dışında sezon içinde yaptığımız kısa süreli indirim kampanyaları sona erdiğinde, ürünü eski fiyatına geri çekiyoruz. Bir de sezon içinde stoku azalan ürünler için, yeni maliyetlerle yeni üretim yaptırıp bu ürünleri rafa çıkardığımızda, doğal olarak aynı barkodla 2 fiyat olamayacağından, eski stokun fiyatını güncel fiyatlarla eşitliyoruz. Müşterilerimizin sosyal medyada gündeme getirdiği fiyat artışı yapılan modeller de bu kapsama giren modellerdir."
"İhracata Odaklanacağız"
"2009 yılında başlattığımız yurt dışına açılım sonucu, bugün ciromuzun yaklaşık yüzde 50’si yurt dışından geliyor. Bu dönemde artan maliyetler ve önümüzdeki sezon oluşacak yüksek satış fiyatları dolayısıyla, Türkiye satış bütçemizi küçülterek, ihracata daha fazla odaklanmayı planlıyoruz. Buna rağmen, Türkiye’deki iplik ve kumaş fiyatlarının dolar bazında Uzak Doğu ülkelerindeki fiyatlardan yüzde 20-40 arası daha pahalı olması da bizim yurt dışı pazarlarda uluslararası ve yerel markalarla rekabet etmemizi ciddi şekilde zorlaştıracaktır.”