"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2012 %0.25
44,1302 %1.44
4.187,74 % 2,72
3.322.971 %3.26
İşçi Haber Ekonomi Marmarabirlik, 2024-2025 kampanya fiyatlarını duyurdu

Marmarabirlik, 2024-2025 kampanya fiyatlarını duyurdu

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2024-2025 iş yılı kampanya ürün alım fiyatlarını açıkladı.

Okunma Süresi: 2 dk

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2024-2025 iş yılına yönelik ürün alım fiyatlarını açıkladı. Birlikten yapılan açıklamaya göre, yönetim kurulu kararına göre zeytin fiyatları şu şekilde belirlendi: "180 dane" cinsindeki zeytin için kilogram başına tavan fiyat 125 lira, "200 dane"de 105 lira, taban fiyat "380 dane"de 47 lira ve yağlık zeytinin kilogram fiyatı 45 lira olarak belirlendi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bu sezon tarihi bir rekolte artışı yaşandığını belirterek, üretici ortaklarını piyasa dalgalanmalarından korumak amacıyla geçen yılın fiyatlarını avans olarak belirlediklerini ifade etti.

Ürün Alım Planları

Asa, bu yıl için 60 bin ton ürün alım planladıklarını ve alınan ürün bedellerinin 15 günlük periyotlarla, yüzde 50’sinin peşin, geri kalanının ise ürün alımları tamamlandıktan sonra belirleneceğini belirtti. Ayrıca, bu yılki ödemeler konusunda üreticilerin birliklerine destek olacağına inandığını vurguladı.

Geçtiğimiz yıl zeytin rekoltesinin düşük olduğu bir "yok yılı" yaşandığını anımsatan Asa, bu yıl ise rekor seviyede rekolte beyanı alındığını kaydetti. Asa, tarım ürünlerindeki fiyatların arz ve talebe göre şekillendiğini belirterek, 2023'te yapılan fiyat artışının sebebinin yüksek arz ve ürün alımındaki sıkıntılar olduğunu ifade etti.

Hasat ve Arz Yönetimi

Asa, kooperatiflerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için en az 35 bin ton ürün alması gerektiğini belirtti. Geçen yıl bu rakama ulaşılabildiğini hatırlatan Asa, bu yıl gelen rekolte beyanının 99 bin 300 ton olduğunu vurguladı.

Hasat sürecinin zamana yayılmasının hem üreticiler hem de kooperatifler açısından önemli olduğunu dile getiren Asa, aceleci davranmanın arz fazlalığına yol açabileceğini belirtti. “Arz ve talep dengesini iyi yönetmek gerekir; bu nedenle hasat sürecinin zamana yayılması gerekiyor.” dedi.

Üreticinin Korunması

Zeytin üreticisinin korunması gerektiğini ifade eden Asa, zeytinin kilogram maliyetinin 34,2 lira olarak belirlendiğini ve piyasada yaşanan belirsizlikler ile yüksek rekolteyi fırsat bilmeye çalışanların olduğunu kaydetti. "Üreticiler, yüksek fiyatla zeytin alanlar ile Marmarabirlik’in düşük fiyatla alım yapanları ayırt etmelidir." diyen Asa, üreticinin kazanmasının sürdürülebilir üretim için önemli olduğunu vurguladı.

Asa, "Bütün ezberlerin bozulduğu bir yılı yaşıyoruz. Bu yıl da üretici kurumuna sahip çıkmalıdır." şeklinde konuştu.