Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı güz dönemine ait Yatırım Eğilimi İstatistikleri'ni yayımladı. İstatistikler, imalat sanayinde 2025 yılına yönelik yatırım beklentilerinin 2024’e kıyasla yükseliş göstereceğini ortaya koydu.
TCMB'nin imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1.785 iş yerinin yanıtlarıyla hazırladığı ankete göre, 2024'te yapılan ve yılın son çeyreğinde tamamlanması planlanan yatırımların artış hızında önceki döneme göre bir zayıflama gözlemlendi. Bununla birlikte, 2025 yılına yönelik yatırım artışı öngörüsü hâkim olmaya devam ediyor.
Yatırım Amaçlarında Değişim
2024 yılında imalat sanayi genelinde yapılan yatırımların büyük bir kısmının, yıpranan tesis ve ekipmanların yenilenmesine yönelik olduğu belirlendi. Bu yatırımları, sırasıyla üretim verimliliğini artırma, kapasite genişletme ve diğer hedefler takip etti.
2025 yılı için ise yatırımların odağı değişecek gibi görünüyor. Beklentiler, yatırımların öncelikli olarak üretim verimliliğini artırmaya yönelik olacağını, ardından yıpranan tesis ve ekipman yenilemesi ile kapasite artırma çalışmalarının geleceğini gösteriyor.
İşyeri büyüklükleri açısından değerlendirildiğinde, üretimde çalışan sayısı 50-249 arasında olan işletmelerin, 2024’te ağırlıklı olarak ekipman yenilemesine odaklandığı; diğer büyüklük gruplarının ise verimlilik artışına yönelik yatırımlara daha fazla önem verdiği tespit edildi. 2025’te tüm büyüklük gruplarının ortak bir şekilde üretim verimliliğini artırmaya yönelik yatırımlar planlaması bekleniyor.
Yatırımları Etkileyen Unsurlar
Raporda, yatırımları artırıcı unsurlar da analiz edildi. Hem 2024 hem de 2025 yıllarında, talep faktörünün en önemli yatırım tetikleyicisi olduğu ortaya çıktı. Bunun yanında, teknik faktörlerin etkisinin önceki dönemlere kıyasla daha belirgin hale geldiği vurgulandı.
TCMB'nin raporu, imalat sanayi genelinde yatırım eğilimlerinin önümüzdeki yıllarda yeniden şekillenebileceğini ve özellikle verimlilik artırıcı projelerin ön plana çıkacağını işaret ediyor.