"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Ekonomi Merkez Bankası eylül ayı enflasyonunu değerlendirdi: Tüm ana gruplarda gerileme izlendi

Merkez Bankası eylül ayı enflasyonunu değerlendirdi: Tüm ana gruplarda gerileme izlendi

Merkez Bankası’nın yayımladığı eylül ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirme raporunda enerji ve hizmet sektörlerinde daha belirgin olmak üzere, enflasyonun tüm ana gruplarda gerilediği ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesi raporunu yayımladı.

Eylül ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,97 artarken, yıllık enflasyon 2,59 puan düşüşle yüzde 49,38 seviyesine geriledi.

ENERJİ VE HİZMET SEKTÖRLERİNDE BELİRGİN DÜŞÜŞ

Raporda, yıllık enflasyondaki gerilemenin özellikle enerji ve hizmet sektörlerinde daha net görüldüğü belirtildi. Gıda fiyatlarında ise eylül ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının etkisiyle görece yüksek bir artış yaşandı. Buna karşılık, işlenmiş gıda fiyatlarının daha ılımlı bir seyir izlediği ve olumlu bir görünüm arz ettiği vurgulandı.

market-alisveris-enflasyon-depo-photos-2161465

OKULA DÖNÜŞ ETKİSİ HİZMET ENFLASYONUNU ETKİLEDİ

Temel mal grubunda fiyat artışlarının eylül ayında bir miktar yükseldiği görüldü. Bu artışta özellikle giyim, ayakkabı ve dayanıklı tüketim mallarındaki yükselişler etkili oldu. Hizmet grubunda ise fiyat artışlarının gücünü koruduğu, "okula dönüş" döneminin hizmet enflasyonunda belirleyici bir rol oynadığı ifade edildi.

KİRALARDA YÜKSEK ARTIŞ

Merkez Bankası raporunda, kira enflasyonuna da dikkat çekildi. Eylül ayında kira artışlarının, sözleşme yenileme oranlarının yüksek olması nedeniyle güçlü bir seyir izlemeye devam ettiği vurgulandı. Bu durum, konut kiralarındaki enflasyon baskısının sürdüğünü gösteriyor.

Eylul Enflasyon Verileri Aciklandi Memur Ve Memur Emeklisi 2025Te Ne Kadar Zam Alacak

ÜRETİCİ ENFLASYONU GERİLEME EĞİLİMİNDE

Üretici fiyatlarındaki artışın, bir önceki aya kıyasla yavaşladığı ve yıllık üretici enflasyonunun gerileme eğilimini sürdürdüğü ifade edildi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, aylık fiyat değişimlerinin "B göstergesi" olarak bilinen temel enflasyon göstergesinde yatay bir seyir izlediği, diğer göstergelerde ise bir miktar artış olduğu belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *