"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.223.980 %-1.148
İşçi Haber Ekonomi Merkez Bankası faizi düşürdü: Peki, kredi çekmek mantıklı mı?

Merkez Bankası faizi düşürdü: Peki, kredi çekmek mantıklı mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2025 yılının ilk faiz toplantısını bugün gerçekleştirdi. Aralık ayının son toplantısında 250 baz puan indirime giden Merkez Bankası, bugünkü toplantıda da 250 baz puan düşürerek faizi 45'e çekti. Peki, bu faiz oranları kredilere nasıl yansıyacak? Kredi çekmek için en doğru zaman ne? İşte detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Merkez Bankası’nın politika faizini beklentiler dahilinde 250 baz puan düşürmesinin ardından gözler kredi faizlerine çevrildi. Peki enflasyonda düşüşü ne zaman göreceğiz? Faiz indirimi ile birlikte kredi kullanmak mantıklı mı? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim canlı yayında yanıtladı. İşte detaylar…

DÜŞEN FAİZ VATANDAŞI NASIL ETKİLEYECEK?

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşın cebine nasıl yansıyacak? Konut ve taşıt almak isteyenler için hala kredi maliyetleri yüksek. O yüzden eğer bir ihtiyaç değilse konut ve taşıt alımları ilerleyen vadeye aktarmak daha uygun olur. Yılın ikinci yarısından sonra daha uygun politika faizleri göreceğiz.

Enflasyon ne zaman düşecek, ne zaman rahat nefes alacağız? Enflasyonun iki türlü kaynağı olur. Biri arz kaynaklı, biri talep kaynaklı. Arz kaynaklı enflasyon pandemi döneminde oluştu. ÜFE fiyatları TÜFE’ye göre yarı yarıya oranda. Üreticilerin artık enflasyonu yok. Biz önümüzdeki dönemlerde maliyeti düşük malları kullanmaya başlayacağız.

Talep enflasyonu var mı? Emekli maaşları, memur maaşları, asgari ücret artışları belirlendi. Enflasyona karşı ezdirilmedi ancak önceki dönemde verilen refah payı olmadı. Bizim sorunumuz fahiş fiyat. Fahiş fiyata yönelirsek eğer bir malın üretiminden kaynaklı enflasyon yoksa üretimini artıracak köprü ve otoyoldaki 2 bin TL’yi bahane edip bütün mallara 2 bin TL koyarsanız bu fahiş fiyattır. Birim olarak bunu koymanız gerekiyor.

Kira fiyatlarında yüzde 58.51’lik bir yenileme oranı var. Yüzde 25’in kademeli olarak kaldırılması gerekiyordu. Bizim yıllık enflasyonumuz yüzde 44 iken, kira yenilememiz yüzde 58. Asgari ücret artışı yüzde 30 iken kira yenileme yüzde 58. Bir iki kalemden kaynaklı enflasyonist sorun var. Şu anda Türkiye’nin fahiş fiyatla ilgili sorunu var.”

ENFLASYONDA SON DURUM NE?

Prof. Dr. Abdulkadir Develi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası “Biz temkinli durmaya devam edeceğiz. Eğer öngörülmeyen durum söz konusu olursa o zaman da biz gerekli araçlarla müdahale edeceğiz” mesajını veriyor. Biz temkinli duruşa marta kadar devam edeceğiz.

Bizim yüzde 20’nin altını görme ihtiyacımız var. Enflasyon rakamı aralık ayı gibi yüzde 1-1.5 bandında seyreder, marttan sonra 1’in altına düşerse hane halkı ikna olacak. “