Yapılan duyuruda, Merkez Bankası'nın piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam ettiğini belirtildi.
Duyuruda, "6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda, menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır." ifadesi yer aldı.
Alınan kararla bankaların yabancı para cinsinden mevduat ve kredi yükümlüklere uygulanan Türk Lirası cinsinden menkul kıymet bulundurma zorunluluğu kaldırıldı. Bu karar bankaların dolar cinsi üzerinden yapılacak işlemlerini de etkileyecek.
TCMB, 6 Nisan'da yaptığı duyuruda, menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4'ten yüzde 1'e düşürülmesine, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın da sonlandırılmasına karar vermişti.
MENKUL KIYMET TESİSİ NEDİR?
Menkul kıymet tesisi, bankaların Türk Lirası mevduata dönüşüm oranında verilen hedefi tutturamamaları durumunda Hazine bonosuna dönüştürmek zorunda kaldıkları bir uygulamadır. Bu uygulama, Kur Korumalı Mevduatlara (KKM) geçişleri hızlandırmak ve kredilerdeki büyümeyi sınırlayarak iç talebi baskılayarak enflasyon üzerindeki baskıyı azaltmak amacındaydı.
UYGULAMA NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ?
Menkul kıymet tesisi uygulaması ilk olarak 10 Haziran 2022'de yürürlüğe girmişti. Türk lirası mevduata dönüşüm oranında verilen hedefi tutturamayan bankalara getirilen hazine bonusu gibi menkul kıymet tesisi zorunluluğuna ilerleyen haftalarda kredi büyümesi kriteri de eklenmişti. Buna göre ekonomi yönetiminin belirlediği kredi büyüme hızını aşan bankalar da aştıkları tutar kadar menkul kıymet tesis etmek durumunda kaldılar. Bunların yanı sıra bankaların kullandırdığı ticari krediler için belirledikleri faiz oranlarına göre de menkul kıymet tesisi getirilmişti.