"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9363 %-0.03
41,0249 %-0.06
3.821,38 % 0,26
3.204.082 %1.617
İşçi Haber Ekonomi OECD uyardı: Okyanus ekonomisi tehlikede!

OECD uyardı: Okyanus ekonomisi tehlikede!

Küresel okyanus ekonomisi, 2050’ye kadar sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için önemli politika önlemleri almayı gerektiriyor. OECD’nin raporuna göre, okyanus ekonomisi büyümeye devam ederken, çevresel ve ekonomik aksaklıklar büyümeyi tehdit edebilir. Okyanus yönetişimi güçlendirilip, teknolojik yenilikler teşvik edilirse, küresel okyanus ekonomisi sürdürülebilir bir şekilde büyüyebilir.

Okunma Süresi: 2 dk

Küresel okyanus ekonomisi, 2050 yılına kadar gerekli politika önlemleri alınmazsa büyük aksaklıklarla karşılaşabilir ve sürdürülebilir büyümeyi zorlaştırabilir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), okyanus ekonomisinin gelişimi için potansiyel yolları incelediği “2050'ye Doğru Okyanus Ekonomisi” başlıklı raporunu yayımladı.

Dünya yüzeyinin %71'ini ve biyosferin %90'ını kapsayan okyanuslar, üç milyardan fazla insanın gıda güvenliğini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda küresel mal taşımacılığının %80'ini ve uluslararası internet trafiğinin %98'ini taşıyan deniz kablolarına ev sahipliği yapmaktadır. Eğer okyanus ekonomisi bir ülke olsaydı, dünyanın en büyük 5. ekonomisi olacaktı. Küresel okyanus ekonomisi 1995’te 1,3 trilyon dolar iken, 2020’de bu rakam iki katına çıkarak 2,6 trilyon dolara yükseldi ve yıllık ortalama %2,8 büyüme kaydetti.

Okyanus ekonomisinde istihdam edilen kişi sayısı, 2006’da 151 milyona ulaşırken, Kovid-19 pandemisiyle 101 milyona geriledi. Ancak pandemi sonrası toparlanma sağlandı. 1995-2020 yılları arasında okyanus ekonomisinin büyümesinin %75'inden fazlası Asya ve Pasifik ülkelerinden kaynaklandı.

Okyanus Ekonomisinin Sürdürülebilirliği İçin Alınması Gereken Önlemler

OECD’ye göre, tarihi eğilimlerin devam etmesi halinde, küresel okyanus ekonomisi 2050’de 1995’e kıyasla yaklaşık 4 kat daha büyük olabilir. Ancak bu büyüme, sürdürülebilirlik adına gerekli politikaların alınmasına bağlıdır. Aksi takdirde, büyük aksaklıklar meydana gelebilir ve bu durum büyümeyi engelleyebilir.

OECD, politika yapıcılarına okyanus yönetişimini güçlendirme, teknolojik yenilikleri teşvik etme ve okyanus verilerinin toplanmasını geliştirme çağrısında bulunuyor. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerin küresel değer zincirlerine dahil edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu önlemler, okyanus ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde büyümesini sağlayabilir.

Nüfus artışı, iklim değişikliği, çevresel baskılar ve diğer faktörlerin okyanus sağlığını ve ekonomik büyümeyi etkilemesi bekleniyor. Okyanus ekonomisinin gelecekteki büyümesi, bu faktörlerin nasıl yönetileceğine bağlı olarak şekillenecektir.