AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM'de basın mensuplarının EYT'ye ilişkin yasa teklifine yönelik sorusuna, "İnşallah pazartesi günü EYT ile ilgili teklifimizi Meclis Başkanlığımıza sunacağız. Bu konuda pazartesi günü saat 11.00'de bir basın açıklamasıyla da EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız." yanıtını vermesiyle milyonlarca EYT'liyi sevindirdi.
Mücadelelerinin sonuna gelen EYT mağdurları düzenlemede nelere dikkat etmeleri gerektiğini araştırmaya başladı.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Twitter hesabından “EYT’de Nelere Dikkat Etmelisiniz!” sorusuna 9 maddeyle yanıt verdi:
1-EYT yasası ile artık SSK-Bağ-Kur ve Emekli Sandığında Yaş şartı yok.
2-Yaş şartı SSK'da 5 bin gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise kadınlarda 7bin 200 gün, erkeklerde ise 9 bin günü tamamlama koşulu ile yaş şartı yok.
3- SSK'da en az 3600 günle, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise 5 bin 400 günle kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olacak.
4- 3 bin 600 günle emekli olanlar ile 5 bin günle emekli olanlar arasında emekli maaşında fark olmayacak.
5- Prim gün sayınız eksik ise önceliğiniz 3 bin 600 günle emeklilik olabilir, yaş şartı olmadan emeklilik için eksik günlerinizi tamamlamak kaç yılınızı alır.
6- Son bin 261 gününüz Bağ-Kur ve Bağ-Kur gününüzü kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin güne tamamlamak için kalan süreniz 3 yıl 6 aydan uzun ise SSK'ya geçerek 3 yıl 6 ay 1 gün SSK'lı çalışarak daha erken SSK'dan emekli olabilirsiniz.
8- Bağ-Kur'a 1.5.2021 sonrası ödemediğiniz prim günleriniz varsa ve primleri ödemek size emeklilik için avantaj sağlamıyorsa SGK affından yararlanarak bu günlerinizi 31.12.2022'ye kadar sildirip emekli olabilirsiniz.
9- 5510 sayılı yasanın 41. maddesine göre SGK'ya eksik günlerinizi borçlanmak için müracaatta bulunmuş ve primlerinizi ödemiş iseniz 3 bin 600 günle emeklilik hakkı elde edebiliyorsanız, borçlanma tutarlarını geri isteyebilirsiniz.