Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'e göre şubatta aylık enflasyon yüzde 4,53 olurken, yıllık enflasyon yüzde 67,07'ye yükseldi.
Artan enflasyon gıda fiyatlarındaki yükseliş olarak da raflara yansıdı. Ancak kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş enflasyon rakamlarını da aştı.
Müslüman vatandaşların oruç tutacağı Ramazan ayı öncesinde de her yıl olduğu gibi et fiyatlarında talep artışına bağlı spekülatif artışlar beklenirken yeni bir gelişme yaşandı. Ankara ve İstanbul'da Et ve Süt Kurumu (ESK) ile yapılan işbirliği kapsamında ramazan boyunca kırmızı et fiyatları sabitlendi.
İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) ve Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) arasında yapılan iş birliği ile et fiyatlarında Ramazan ayında zam yapılmaması için anlaşmaya varıldı.
PERDER üyesi kurumlar arasında yer alan Hak-Et Genel Müdürü Hasan Güzel İşçi Haber’den Gizem Külçü'nün sorularını yanıtladı.
"KIRMIZI ET FİYATLARINI BELİRLEMEDE BESİCİLER ETKİLİ"
Hak-Et Genel Müdürü Hasan Güzel, et fiyatlarındaki artış hakkında yaptığı açıklamada Türkiye’de hayvan varlığının ve sayısının bilinmediğine dikkat çekerken; “Türkiye de kesimlik dana üretimi belli başlı besiciler tarafından yapılmaktadır. Kırmızı etin piyasa fiyatlarını belirlemede bu besiciler etkili olmaktadır” dedi.
"FİYATLARIN SABİTLENMESİ VATANDAŞA OLUMLU YANSIYACAK"
Ramazan ayında talep artışlarından dolayı kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin beklendiğini vurgulayan Hasan Güzel, “Fiyat sabitlemenin amacı sektöre istikrar getirmek ayrıca Spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek için yapılmaktadır. Fiyatların sabitlenmesi vatandaşa olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Sektöre istikrar getireceğinden ve piyasa fiyatlarını dengeleyeceğinden olumlu bir etki yaratmasını bekliyoruz” diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN MEVCUT HAYVAN VARLIĞI TAM OLARAK BELİRLENMELİ"
Hak – Et Genel Müdürü Hasan Güzel Türkiye’de kırmızı et fiyatlarında yaşanan sorunların çözümü için şu noktalara dikkat çekti:
“- Öncelikle Türkiye’nin yıllık kırmızı et ihtiyacı belirlenmelidir.
- Ülkedeki mevcut hayvan varlığı tam olarak belirlenmelidir.
Yetersiz kalan hayvan varlığı için ülkedeki üretimi arttıracak politikalar geliştirilmeli.”