"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5469 %0.24
36,4873 %0.35
3.378.533 %4.543
2.964,36 0,99
Ara
İşçi Haber Ekonomi S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+" seviyesinden "BB-" seviyesine yükseltti ve kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi.

S&P, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmesini paylaştı. Açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "B+"dan "BB-"ye çıkarıldığı, kısa vadeli kredi notunun ise "B" olarak teyit edildiği vurgulandı.

Kuruluş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına olanak sağladığını ifade etti. Türkiye'nin dünya genelindeki tasarruf açığının daralması, cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranında 2022'den bu yana yaklaşık 4 puanlık bir düşüşle kendini gösteriyor.

Görünümün, önümüzdeki 12 ay boyunca yetkililerin enflasyonu düşürme, ücret beklentilerini yönetme ve ekonomiyi yeniden dengeleme konusundaki planlarına dair dengeli riskleri yansıttığı kaydedildi. S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve yerel sermaye piyasalarına uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi durumunda kredi notunun tekrar yükseltilebileceğini belirtti.

Ayrıca, ücret artışlarının hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, 2024 için beklenen yaklaşık yüzde 44 enflasyon oranına endekslenmesinin enflasyonla mücadele programı açısından bir risk oluşturabileceği ifade edildi. Bu çerçevede, Türkiye’de 2028’e kadar planlı seçim olmaması, mali politikaların kademeli olarak sıkılaştırılmasına olanak tanıyor.

S&P, özel tüketimin yavaşlamasının Türkiye ekonomisini soğutmada önemli bir rol oynayacağını ve reel GSYH büyümesinin 2025 yılında yüzde 2,3 seviyesinde olacağını öngördü. En son mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükselten S&P, o dönemde kredi notu görünümünü "pozitif" olarak belirlemişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *