"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5469 %0.24
36,4873 %0.35
3.378.533 %4.543
2.964,36 0,99
Ara
İşçi Haber Ekonomi S&P’den Orta Doğu uyarısı: Çatışmalar bölge ülkeleri için risk oluşturuyor

S&P’den Orta Doğu uyarısı: Çatışmalar bölge ülkeleri için risk oluşturuyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Orta Doğu'daki çatışmaların bölge ülkelerinin kredi notları üzerinde önemli riskler doğurduğunu açıkladı. Jeopolitik stresin kredi derecelendirmelerinde hesaba katıldığı belirtilerek, çatışmaların bölgedeki ülkelerin ekonomik durumlarını farklı şekillerde etkileyebileceği vurgulandı.

S&P Global'in açıklamasına göre, İsrail'in askeri operasyonlarının Gazze'den daha kuzeye kaydığı ve çatışmaların Ekim 2023'ten bu yana daha da şiddetlendiği belirtiliyor.

Özellikle İsrail ile Hizbullah arasındaki husumetin artması, bölgedeki çatışmanın daha karmaşık ve öngörülemez bir hale geldiğine işaret ediyor.

S&P’den yapılan açıklamada, Orta Doğu'da yoğunlaşan çatışmaların, bölgenin geri kalanının kredibilitesi üzerinde önemli risk oluşturduğu belirtiliyor.

BÖLGESEL RİSKLER ARTIYOR

S&P, çatışmanın yalnızca İsrail ve Lübnan'la sınırlı kalmayabileceği uyarısında bulunarak, İran'ın daha büyük misilleme potansiyeli taşıdığını, ancak ekonomik ve güvenlik kısıtlamalarının İran’ın tepkilerini sınırlayabileceğini vurguluyor.

Bölgesel stres seviyeleri "orta" olarak değerlendirilse de "yüksek" stres unsurlarının ortaya çıkma riski bulunuyor.

BÖLGE ÜLKELERİNİN EKONOMİLERİNİ FARKLI ŞEKİLLERDE ETKİLEYECEK

Açıklamada, şimdiye kadar çatışmaların kredi derecelendirmelere etkisinin İsrail ve Lübnan ile sınırlı olduğu belirtilerek, "Ancak, şimdi çatışmanın bölgenin geri kalanı üzerinde daha önemli bir kredi etkisine sahip olabileceği birkaç potansiyel yol öngörüyoruz." ifadesi kullanıldı.

Jeopolitik stresin bölgedeki derecelendirmelerde hesaba katıldığına işaret edilen açıklamada, enerji fiyatlarındaki değişiklikler, ticaret yolu güvenliği, turizm geliri, para transferleri ve sermaye çıkışları potansiyeli dahil olmak üzere bölgedeki ülkelerin ekonomik durumlarını farklı şekillerde etkileyebileceği belirtiliyor.

ÇATIŞMALARIN GELECEKTEKİ ETKİLERİ

Açıklamada, bazı ülkelerin belirli streslere karşı daha fazla veya az duyarlı olabileceği vurgulanarak, bölgedeki gelişmelerin ve bunların kredi notları üzerindeki etkilerinin izlenmeye devam edileceği belirtildi.

Önemli ekonomik kesintilerin İsrail ile Lübnan için yoğunlaştığına ve bölgede artabileceğine değinilen açıklamada, potansiyel olarak aşağı yönlü not baskısının ortaya çıkabileceği bildirildi.

Açıklamada, çatışmanın artık daha "karmaşık ve öngörülemez" görüldüğü, 2025'e kadar devam etme olasılığının daha yüksek olduğu aktarıldı.

DEVLET KREDİ DERECELENDİRMESİ NEDİR?

Kredi derecelendirmesi bir ülkenin kredi itibarının belirlenmesidir. Kredi derecelendirmesi, kredi geçmişi hakkında yapılan bir değerlendirme olabileceği gibi, borçlunun borcunu geri ödeyebilme yeteneğinin bir değerlendirmesi de olabilir. Kredi değerlendirmesi yatırımcı için, o borcun geri ödenme olasılığını belirlemek için yapılır.

Devlet kredi derecelendirmesi, egemen bir hukuksal varlığın, yani bir ülke devletinin, kredi derecelendirmesidir. Devlet kredi derecelendirmesi, bir ülkede yatırım ortamının risk seviyesini ifade eder, politik riski de hesaba katar. Yabancı ülkelerde yatırım yapacak yatırımcılar tarafından kullanılır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *