S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin notunu yükseltme kararının arkasındaki sebepler arasında uluslararası rezervlerdeki artışı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uyguladığı ortodoks para politikasının etkili bir şekilde hayata geçirilmesini gösterdi. Gill, "Bu yıl iki kademe not artışı iyi haber" derken, Türkiye'nin çeşitli ve dirençli bir orta gelirli ekonomi için düşük bir notla başladığını belirtti.
Asgari Ücret Artışı Ne Kadar Olacak?
Kredi notu artışının yanı sıra, asgari ücrette beklenen artışla ilgili de tahminlerde bulunan Gill, "Türkiye'de yaşam maliyeti çok arttı" dedi. Hane halkının enflasyon beklentileri ile piyasa katılımcılarının beklentileri arasındaki büyük farkın, asgari ücret artışının önemini artırdığına dikkat çekti. Asgari ücretin, gelecek yıl için belirlenen enflasyon hedefleri ile uyumlu bir şekilde artırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin Ekonomik Görünümünde Değişiklikler ve Beklentiler
Gill, Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,1 büyümesini öngördüklerini, ancak büyümenin 2025'te %2,3’e yavaşlayacağını belirtti. Bu durumu, hanehalkı harcamalarındaki olası düşüş ve maliye politikalarındaki değişikliklerle ilişkilendirdi. S&P'nin kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirlemesinin nedeninin, dezenflasyon ve yeniden dengeleme programlarının gelecekte zorlayıcı olabileceği tahmini olduğunu ifade etti.
Merkez Bankası Faiz İndirimlerine Ne Zaman başlayacak?
Frank Gill, Merkez Bankası'nın politika faizinde muhtemel bir indirimin 2025'in ilk çeyreğinin sonunda başlayabileceğini öngördüklerini belirtti. Ancak, enflasyonun düşmemesi durumunda Merkez Bankası’nın sıkı politika duruşunu sürdürmesinin gerekeceğini vurguladı. "Merkez Bankası, döviz kuru, rezerv seviyeleri ve sermaye akışlarını dikkatle izleyecek" ifadelerini kullandı.